Ο Αμερικανός γκαρντ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις διαφορές ΝΒΑ και Euroleague, τον Ολυμπιακό και το στυλ παιχνιδιού του, αλλά και για τη διαμονή του στην Ελλάδα και τα τα φαγητά της χώρας μας.
Ο Αϊζάια Κέιναν ήταν καλεσμένος του Κάιλ Χάινς στο podcast της Euroleague και μίλησε για την καλή δουλειά που γίνεται από τους διοργανωτές, για τον καιρό στην Αθήνα, για τους φιλάθλους των “ερυθρόλευκων” και για τα φαγητά που του μαθαίνουν Σλούκας και Παπανικολάου.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για τη Euroleague:
«Είναι σίγουρα η δεύτερη καλύτερη λίγκα που έχω αγωνιστεί. Υπάρχει πολύ ταλέντο, με πολλούς παίκτες που ήδη γνώριζα και άλλους που τώρα μαθαίνω. Είναι καλό πρωτάθλημα, πολύ ανταγωνιστικό. Υπάρχουν πολλές σπουδαίες ομάδες, η Ευρωλίγκα έχει κάνει καλή δουλειά. Κάθε βραδιά μπορεί ο οποιοσδήποτε να κερδίσει τον αντίπαλο του, είτε είσαι η κορυφαία ομάδα, είτε ο τελευταίος της βαθμολογίας. Μπορείς να χάσεις άμα μπεις στο γήπεδο με λάθος νοοτροπία. Αυτό δείχνει πόσο καλή είναι η συγκεκριμένη λίγκα.
Στο παρκέ υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Μαθαίνω ακόμα τις αποστάσεις συγκριτικά με το ΝΒΑ. Δεν υπάρχει τόσο “iso” μπάσκετ. Εδώ βασίζονται στο σύστημα, η κάθε ομάδα έχει το δικό της και προσπαθεί να αποκτήσει τους ανάλογους παίκτες. Βγαίνω έξω και προσπαθώ να παίξω όπως μου επιτρέπεται να κάνω. Ήμουν τυχερός που την πρώτη μου χρονιά στην Ούνικς, είχα έναν κόουτς που μου επέτρεπε να παίξω μέσα από τα λάθη μου για να μάθω από αυτά. Να μάθω γρήγορα παίζοντας από το να κάθομαι και να βλέπω. Αυτό με βοήθησε να καταλάβω γρήγορα τις διαφορές. Ακόμα μαθαίνω, με βοηθούν κι οι συμπαίκτες μου σε αυτό. Κάθε ματς είναι μάθημα για μένα. Ρωτάω τους συμπαίκτες μου διαρκώς. Ακόμα και να μην ξέρω κάτι, δεν φοβάμαι να κάνω την ερώτηση».
Για το αν στον Ολυμπιακό υπάρχει παράδοση και πάθος:
«Να ξεκινήσω από τους φιλάθλους. Πραγματικά στηρίζουν την ομάδα, είναι δεμένοι μαζί της. Ακολουθούν κάθε τι που κάνει ο οργανισμός κι αυτό μεταφέρεται σε μας στο παρκέ. Προσπαθούν να γίνουν μία από τις καλύτερες ομάδες κάθε χρόνο, θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί και να κερδίσουν την Ευρωλίγκα όποτε έχουν την ευκαιρία να το κάνουν. Αυτό χτίζει μία κουλτούρα καλού μπάσκετ, μία καλή παράδοση. Να παίζουν ως ομάδα με το σωστό τρόπο, να τη χτίζουν με σωστούς χαρακτήρες και παθιασμένους ανθρώπους. Αυτά τα στοιχεία μας δίνουν κίνητρο σε κάθε αγώνα. Το να έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους γύρω μας, τους φιλάθλους που θέλουν να μας βλέπουν να αγωνιζόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο. Και την ίδια ώρα, μας κάνουν γνωστό όταν δεν το κάνουμε.
Είναι διαφορετικό στυλ μπάσκετ, δεν στηρίζεται τόσο σε Αμερικανούς παίκτες όπως γνωρίζεις. Αυτή η ομάδα δεν το κάνει. Προσπαθούν να εμπλέξουν ολόκληρη την ομάδα με τον καλύτερο τρόπο για τον καθένα. Ο κάθε παίκτης δίνει το μερτικό του σε αυτήν ομάδα».
Για τη διαμονή του στην Ελλάδα και στη Γλυφάδα όπου μένει τους τελευταίους μήνες:
«Ο καιρός είναι απίστευτος. Μπορώ ακόμα και τον χειμώνα να βγω να περπατήσω με κοντομάνικα. Ερχόμενος από τη Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή για την οποία χαίρομαι. Ο Σλούκας και ο Παπανικολάου μου μιλούν για τα παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας αλλά όλοι έχουν τις οικογένειες τους και δεν έχουμε καταφέρει να βγούμε μεμονωμένα για να φάμε μαζί. Έχω ακούσει πολλά, όμως, ακόμα μαθαίνω την πόλη αλλά ναι πιστεύω πως το σουβλάκι και ο μουσακάς είναι πολύ νόστιμα. Είμαι άνθρωπος της θάλασσας, ζω κοντά σε αυτήν (Γλυφάδα) κι ο τρόπος να ξυπνάω και να την ακούω είναι ο καλύτερος για μένα. Σίγουρα είναι μία όμορφη πόλη».//