Connect with us
Advertisement

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Ένας Έλληνας στην κορυφή του NFL!

 

Το αμερικανικό ποδόσφαιρο έχει εδώ και λίγες ώρες νέους πρωταθλητές, μιας και οι Κάνσας Σίτι Τσιφς επικράτησαν στο θρυλικό “Super Bowl” των Φιλαδέλφεια Ιγκλς με 38-35 κατακτώντας τον 3ο τίτλο της ιστορίας τους.

Ένας εκ των πρωταγωνιστών της σπουδαίας πορείας έως την κορυφή του NFL, είναι… Έλληνας. Ο λόγος για τον Γιώργο Καρλαύτη, ο οποίος πριν λίγους μήνες έγινε ο πρώτος συμπατριώτης μας που επιλέχθηκε σε ντραφτ από ομάδα. Μάλιστα, ο 21χρονος αμυντικός ήταν το Νο.30, όντας στον πρώτο γύρο των επιλογών. Ωστόσο δεν έμεινε εκεί, μιας και πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν, η οποία τον οδήγησε στην πρώτη του συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Αμερικής, πριν καν ολοκληρώσει έναν χρόνο ως επαγγελματίας. Η πολύ καλή του απόδοση συνολικά φέτος, τον οδήγησε να πάρει τη φανέλα του βασικού… στο σπίτι του.

Ο αγώνας ήταν άκρως συναρπαστικός και κρίθηκε 11 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Χάρισον Μπάτκερ με ένα “field goal” έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, ολοκληρώνοντας την σπουδαία ανατροπή. MVP αναδείχθηκε ο Πάτρικ Μαχόουμς, ο οποίος παρά τον τραυματισμό του έκανε τα πάντα για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη. Μάλιστα ο 27χρονος έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος “quarterback” που έχει δύο τίτλους “Super Bowl” και ισάριθμα βραβεία MVP, πριν συμπληρώσει τα 30 χρόνια. Οι προηγούμενοι που είχαν πετύχει ανάλογο επίτευγμα ήταν οι Πέιτον Μάνινγκ, Τζο Μοντάνα, Τομ Μπρέιντι και Τζόνι Ουνίτας.

Ο Καρλαύτης από την άλλη μέτρησε δύο πετυχημένα τάκλιν, έχοντας συνολικά εξαιρετική παρουσία στην άμυνα. Για όσους δεν τον ξέρουν, είναι Ελληνοαμερικανός (Έλληνας πατέρας, Αμερικανίδα μητέρα), αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα 13 του μετακόμισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Έως εκείνο το σημείο της ζωής του όχι μόνο δεν έπαιζε αμερικανικό ποδόσφαιρο, αλλά αγνοούσε ακόμα και βασικά στοιχεία του αθλήματος. Εν ολίγοις… δεν είχε ιδέα. Το γεγονός ότι πλέον η καθημερινότητα των Η.Π.Α. έγινε αναπόσπαστο μέρος της ζωής του, τον έκανε να ασχοληθεί περισσότερο με το άθλημα. Ο σωματότυπός του άλλωστε αποδείχθηκε… ιδανικός για τη θέση του αμυντικού. Για αυτό και μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια όχι μόνο βελτιώθηκε και ξεχώρισε, αγωνιζόμενος στο πανεπιστήμιο του Περντιού, αλλά επιλέχθηκε από την καλύτερη ομάδα του NFL.

Φυσικά πρόκειται για τον πρώτο αμιγώς Έλληνα που κατακτά το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο μοναδικός άλλος αθλητής που μπορεί να μπει σε αυτή τη λίστα είναι ο Κρις Μαραγκός, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δεν είναι γνωστά. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Αμερική. Μάλιστα, ήταν ο μοναδικός μη-Αμερικανός στο ρόστερ των Τσιφς που κέρδισε το “Super Bowl” πριν λίγες ώρες. Κάπως έτσι, ο Γιώργος Καρλαύτης έγραψε ιστορία, ενώ έχει ακόμα πάρα πολύ δρόμο μπροστά του για να πετύχει ακόμα περισσότερα. Στις Η.Π.Α. πάντως ήδη αποθεώνεται για τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε, ενώ παράλληλα η… ιστορία του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων αλλά και παρά πολλών αρκετών οπαδών.//

Το κράνος που φόρεσε ο Γιώργος Καρλαύτης στο Super Bowl, στο οποίο φαίνονται η αμερικανική και η ελληνική σημαία. (AP Photo)

Περισσότερα

Click to comment

Trending