Connect with us
Advertisement

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Οι… σίγουροι και οι υποψήφιοι για το Παγκόσμιο της Φουκουόκα

 

Με το “πέσιμο” της αυλαίας στο διεθνές μίτινγκ κολύμβησης “Ακρόπολις”, χθες (7/5) στο ΟΑΚΑ, ολοκληρώθηκε και η περίοδος πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, που θα γίνει τον Ιούλιο στη Φουκουόκα (23-30/7 τα αγωνίσματα κολύμβησης).

Εννέα Ελληνες αθλητές, έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, έπιασαν τα υψηλά όρια που είχε θέσει η διεθνής ομοσπονδία και εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο ραντεβού της πισίνας, με τον έφορο κολύμβησης της ΚΟΕ, Νίκο Ξυλούρη, να διαβεβαιώνει στις δηλώσεις του ότι η τελική αποστολή για την Ιαπωνία θα είναι μεγαλύτερη.

Ξεκινώντας από τους “σίγουρους” της αποστολής, εκπλήξεις δεν υπάρχουν, καθώς τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής κολύμβησης θα είναι πιστά στο ραντεβού τους. Οι Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ. ελεύθερο), Δημήτρης Μάρκος (800μ. ελεύθερο), Απόστολος Χρήστου (50μ., 100μ., 200μ. ύπτιο), Ανδρέας Βαζαίος (200μ. μικτή ατομική), Απόστολος Παπαστάμος (400μ. μικτή ατομική), Άννα Ντουντουνάκη (50μ., 100μ. πεταλούδα), Μαρίλεια Δρασίδου (50μ. πρόσθιο) και η Νόρα Δράκου (50μ. ύπτιο), που ετοιμάζεται για την 7η συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, είχαν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση, όπως και το ανερχόμενο αστέρι της χώρας μας, ο 18χρονος Απόστολος Σίσκος.

Παρά τα “δυνατά” ονόματα από το εξωτερικό και τον έντονο συναγωνισμό, στο “Ακρόπολις” δεν σημειώθηκαν καινούρια όρια, οπότε οι προσθήκες στην αποστολή για την Ιαπωνία θα αφορούν δύο περιπτώσεις: είτε κολυμβητές/τριες που έπιασαν το χαμηλό όριο της World Aquatics, σε αγωνίσματα όπου δεν υπάρχει ελληνική πρόκριση (για να μετάσχουν δύο αθλητές από μία χώρα σε ένα αγώνισμα, πρέπει να έχουν πιάσει και οι δύο το υψηλό όριο, όπως συμβαίνει στα 200μ. ύπτιο με τους Χρήστου και Σίσκο), είτε αθλητές που θα συμπληρώσουν την τετράδα στα ομαδικά αγωνίσματα, όπου θα αποφασιστεί από την ΚΟΕ να δηλωθεί συμμετοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρκάδιος Ασπουγαλής (β΄ όριο στα 50μ. πεταλούδα, δυνητικά μέλος της 4Χ100μ. μικτή ομαδική) και ο Στέργιος Μπίλας (β΄ όριο στα 50μ. πεταλούδα και πιθανό μέλος των “σκυταλοδρομιών”) συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν στην ομάδα για τη Φουκουόκα. Ο έμπειρος Οδυσσέας Μελαδίνης είναι πάντα υποψήφιος για μία θέση στα 4Χ100μ. ελεύθερο, ενώ η Γεωργία Δαμασιώτη, με την εντυπωσιακή χθεσινή εμφάνισή της στα 200μ. πεταλούδα (2:10.93, δεύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα), έπιασε το χαμηλό όριο και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα. Στον αντίποδα, οι… άτυχοι της υπόθεσης είναι ο Θόδωρος Ανδρεόπουλος (50μ. ύπτιο), ο Δανιήλ Γιουρτζίδης (200μ. και 400μ. μικτή ατομική) και ο Βασίλης Σοφικίτης (400μ. μικτή), οι οποίοι έχουν πιάσει τα χαμηλά όρια σε αγωνίσματα που υπάρχει εξασφαλισμένη ελληνική συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι, στη σχετική εγκύκλιο της ΚΟΕ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αναφέρεται ότι αθλητές με το β΄ όριο θα επιλεγούν για την αποστολή, μόνο αν δεν έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενη μεγάλη διοργάνωση (Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) ή αν ανήκουν στις κατηγορίες εφήβων/νεανίδων. Κανείς από τους προαναφερθέντες δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια, τα οποία όμως δεν είναι δεσμευτικά και μπορούν να τροποποιηθούν με απόφαση της Τεχνικής Επιτροπής κολύμβησης της Ομοσπονδίας.

Το “Ακρόπολις” ήταν παράλληλα και η τελευταία ευκαιρία επίτευξης ορίων για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων, που θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου στο Βελιγράδι. Ούτε εδώ υπήρξαν προσθήκες και η περίοδος πρόκρισης έληξε με μόλις τρεις κολυμβητές να έχουν πιάσει τα όρια: τον Απόστολο Σίσκο, που θα είναι φαβορί για μετάλλιο στη σερβική πρωτεύουσα, την Άρτεμη Βασιλάκη και την Αντωνία Ρακοπούλου. Η αποστολή σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη και η ΚΟΕ αναμένεται να δώσει ευκαιρίες κυρίως σε αγόρια και κορίτσια μικρότερα από το ηλικιακό όριο της διοργάνωσης (γενν. 2005), όπως ο 16χρονος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο 15χρονος Βαγγέλης Ντούμας και η επίσης 15χρονη Δέσποινα Πυριλή. Αλλωστε, η εθνική ομάδα παίδων/κορασίδων κατέλαβε την πρώτη θέση στην πολυεθνή συνάντηση της κατηγορίας, τον περασμένο μήνα στο Βελιγράδι, δείχνοντας ότι αυτή η “φουρνιά” διαθέτει αρκετά ταλαντούχα παιδιά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων (Κ23), που θα γίνει τον Αύγουστο στο Δουβλίνο, την πρόκρισή τους έχουν ως τώρα εξασφαλίσει δέκα κολυμβητές και μία κολυμβήτρια, με τη διορία επίτευξης ορίων να εκπνέει στις 2 Ιουλίου.//Λ.

Περισσότερα

Click to comment

Trending