Connect with us
Advertisement

SUPERLEAGUE

100 χρόνια Ατρόμητος: Ξεχωριστές ευρωπαϊκές αναμνήσεις

 

Κάθε παιχνίδι κρύβει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ειδικά, όταν έχουν την ευρωπαϊκή λάμψη μιας αναμέτρησης που μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του φιλάθλου και ταυτόχρονα αποτελεί μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του.

Χωρίς να συνοδεύεται πάντα μ’ ένα καλό αποτέλεσμα. Συχνά, αρκεί το αίσθημα ότι η ομάδα πάλεψε έστω και απέναντι σε κλαμπ με πολλαπλάσια υψηλότερο προϋπολογισμό. Αξίζει να θυμηθούμε ορισμένες χαρακτηριστικές ευρωπαϊκές βραδιές όπου ο Ατρόμητος… ψήλωσε το αστέρι του.

Ατρόμητος – Σεβίλλη
Από τον δεύτερο κιόλας χρόνο της επιστροφής του στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Ατρόμητος κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο της ιστορίας του. Σεζόν 2006-2007 και αντίπαλος του η σπουδαία Σεβίλλη κάτοχος του (τότε) Κυπέλλου UEFA. Το πρώτο ματς γίνεται στο γήπεδο της Ριζούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου 2006 και η Σεβίλλη με γκολ των Κέπα (15’) και Ντούντα (43’) παίρνει τη νίκη με 2-1. Το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του Ατρόμητου πετυχαίνει ο Γιώργος Κορακάκης στο 65’ με έξοχο πλασέ από μακριά. Προπονητής του Ατρόμητου ήταν ο Γιώργος Παράσχος.
Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Μιχαηλίδης, Ολιβέιρα, Ρότσα, Γεωργίου, Γελαδάρης (46’ Κουτσοσπύρος) Κατεμής, Κορακάκης, Σανόκο, Λουτσιάνο (60’ Λίμα), Μερίνο (74’ Λαζανάς), Ντόε.
• Η ρεβάνς γίνεται στις 28 Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο από 40.000 φιλάθλους «Σάντσεθ Πιθχουάν» με νικήτρια τη Σεβίλλη με σκορ 4-0 (1’ αυτ. Γεωργίου, 10’ αυτ. Ιωάννου), Λουίς Φαμπιάνο (28’), Κεπά (85’).

Ο Κορακάκης πανηγυρίζει το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ στην ιστορία του Ατρόμητου. Εurokinissi

 

ΑΪΚ – Ατρόμητος
Σεζόν 2015-2016, ο Ατρόμητος κατακτά με αντίπαλο την ΑΪΚ Στοκχόλμης την πρώτη του ευρωπαϊκή πρόκριση στο Γ΄ Προκριματικό Γύρο του Europa League. Στις 30 Ιουλίου 2015 κάνοντας καταπληκτική εμφάνιση στο «Friends Arena» πήρε την τρίτη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του με σκορ 3-1 (3′ Ναπολεόνι, 15′ Μαρσελίνιο, 78’ πεν. Ούμπιντες – 70′ Γκοϊτόμ πεν.).
Ατρόμητος (Μιχάλης Γρηγορίου): Γκορμπούνοφ, Μπίτολο, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Κιβρακίδης, Πίτου Γκαρσία (74′ Εμπόου), Γοδόι, Ουσέρο, Μαρσελίνιο (85′ Μπρίτο), Ουμπίδες, Ναπολεόνι (90′ Μπάλλας).
• Η ρεβάνς στο Περιστέρι μια εβδομάδα αργότερα είχε τυπικό χαρακτήρα. Με γκολ του Μαρσελίνιο στο 67’, ο Ατρόμητος επικράτησε 1-0 και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τα playoffs.

Το πρόγραμμα του αγώνα στη Στοκχόλμη.

 

Ατρόμητος – Φενέρμπαχτσε
Σεζόν 2014-2015. Μια ανάσα από ένα θετικό αποτέλεσμα έφτασε ο Ατρόμητος κόντρα στην πανίσχυρη τουρκική ομάδα. Στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για τα πλέι οφ του Europa League στο Περιστέρι οι Τούρκοι σκόραραν με τον Φαν Πέρσι στο 89’ και πήραν προβάδισμα πρόκρισης στους ομίλους της διοργάνωσης. Παράπονα από τη διαιτησία του Ντανιέλε Ορσάτο είχαν οι γηπεδούχοι, καθώς θεωρούν ότι έκλεισε τα μάτια σε δύο περιπτώσεις πέναλτι, ενώ ζήτησαν επιθετικό φάουλ στη φάση του γκολ των «κίτρινων καναρινιών».
Ατρόμητος (Μιχάλης Γρηγορίου): Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Μπιτόλο, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Ουσέρο (90′ Εμπό), Πίτου Γκαρσία (85′ Λε Ταλέκ), Γοδόι, Ουμπίδες, Ναπολεόνι, Μαρσελίνιο (76′ Μπρίτο).
• Ο Ατρόμητος ηττήθηκε με 3-0 στο “Σουκρού Σαράτσογλου” και έμεινε εκτός των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Το πρώτο γκολ του αγώνα μπήκε πολύ νωρίς μόλις στο 7′, με την ομάδα του Περιστερίου να κυνηγάει από νωρίς δύο γκολ που δεν ήρθαν ποτέ. Η διαφορά και η εμπειρία των δύο ομάδων φάνηκε κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο.

Οι συνθέσεις Ατρόμητου – Φενέρ όπως παρατάχθηκαν στο Περιστέρι.

Νιούκαστλ – Ατρόμητος
Σεζόν 2012-2013 και αντίπαλος της ομάδας η φημισμένη Νιούκαστλ στα play offs του Europa League. Tο πρώτο ματς (23 Αυγούστου 2012). Στο Περιστέρι έληξε ισόπαλο 1-1. Ο Επστάιν άνοιξε το σκορ στο 25’ και ισοφάρισαν οι Άγγλοι στο 45’ με τον Τέιλορ. Μια εβδομάδα αργότερα στη ρεβάνς στο «Σεντ Τζέιμς’ς Παρκ» ο Ατρόμητος ηττήθηκε με 1-0 (Βούκιτς 22’), αλλά γνώρισε την σφαγιαστική διαιτησία από τον Ελβετό διαιτητή Στούντερ ο οποίος δεν του έδωσε δύο πέναλτι!
Ατρόμητος (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Γιαννούλης, Ιγκλέσιας, Δημούτσος (85′ Πίτου Γκαρσία), Επστάιν, Μπρίτο (88′ Κούτσι), Σουμπίνιο (75′ Μπέλιτς), Καραμάνος.

Στο “St. James’s Park” λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με ραδιοφωνική κάλυψη από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

 

Άλκμααρ – Ατρόμητος
Σεζόν 2013-2014, ο Ατρόμητος μετέχει πάλι στα στα playoffs του Europa League με αντίπαλο την Άλκμααρ. Την υποδέχεται στις 22 Αυγούστου 2013 στο Περιστέρι και γνωρίζει την ήττα με 3-1 (76′ πεν. Παπαδόπουλος ) – Γκούντμουντσον (51′, 94′), Α. Γιόχανσον (74΄). Η ρεβάνς διεξάγεται σε δύο δόσεις. Το ματς ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου. Αιτία, μια φωτιά στην κουζίνα του γηπέδου, με το ματς να διακόπτεται ενώ ο Ατρόμητος ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 (53’ Παπαδόπουλος), με τον ίδιο παίκτη να έχει χάσει και πέναλτι στο 19’ του αγώνα. Την επόμενη μέρα παίχθηκαν τα εναπομείναντα τριάντα λεπτά και ο Ατρόμητος πέτυχε ένα ακόμη γκολ με τον Καραγκούνη στο 75’ που δεν έφθανε ωστόσο για την πρόκριση. Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη με σκορ 2-0.
Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Τσέναμο, Παπουτσογιαννόπουλος (46′ Γιαννούλης), Ταυλαρίδης, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Δημούτσος (60′ Πίτου Γκαρσία), Ιγκλέσιας, Καραγκούνης, Ουμπίδες, Ναπολεόνι, Παπαδόπουλος.

Το πρόγραμμα αγώνα από την… επεισοδιακή αναμέτρηση στο Άλκμααρ.

 

Σαράγεβο – Ατρόμητος
Σεζόν 2014-2015, ο Ατρόμητος μετέχει στον Γ΄ Προκριματικό Γύρο του Europa League και αντίπαλος του είναι η Σαράγεβο. Το πρώτο ματς έγινε 31 Ιουλίου 2014 στο «Ασίμ Φερχάτοβιτς» και με γκολ των Φυτανίδη (11’), Νάστου (75’) ο Ατρόμητος κατακτά τη δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του, επικρατώντας 2-1 δείχνοντας να παίρνει προβάδισμα για την πρόκριση.
Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Τσέναμο, Ταυλαρίδης, Φυτανίδης, Νάστος, Γιαννούλης, Λαζαρίδης, Δημούτσος (92′ Μπάλλας), Πίτου, Μπρίτο (68′ Φάμπιο), Καραμάνος, Ναπολεόνι (60′ Τάτος).
• Η ρεβάνς μια εβδομάδα αργότερα στο Περιστέρι αποτέλεσε μια οδυνηρή ευρωπαϊκή εμπειρία της ομάδας χάνοντας με 3-1 (86′ Ταυλαρίδης – 24′ Ντούλιεβιτς, 80′, 105′ Μπίλμπιγια) στην παράταση και αποκλείστηκε από την συνέχεια του θεσμού.

Το πρόγραμμα αγώνα από το νικηφόρο παιχνίδι του Ατρόμητου στο Σαράγεβο.

Περισσότερα

Click to comment

Trending