Connect with us
Advertisement

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Κολύμβηση: Η ελληνική παρουσία στη Φουκουόκα σε αριθμούς

 

Με δύο συμμετοχές σε τελικούς, δύο όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, τρία πανελλήνια ρεκόρ και αισιόδοξα μηνύματα από τη νεότερη γενιά αθλητών, ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης της Φουκουόκα.

Οι Κριστιάν Γκολομέεβ και Απόστολος Χρήστου ήταν για άλλη μία φορά αυτοί που ξεχώρισαν, με τον πρωταθλητή του υπτίου πάντως να έχει ως «μελανό σημείο» τον πρόωρο και άδοξο αποκλεισμό του στο 100άρι. Η Νόρα Δράκου στα 31 της συνεχίζει να καταρρίπτει πανελλήνια ρεκόρ και να στέκεται παραπάνω από αξιοπρεπώς σε διεθνές επίπεδο, ενώ η Αννα Ντουντουνάκη δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε αυτή τη φορά από την «πικρή» ένατη θέση.

Η τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή στον τελικό των 50μ. ύπτιο και η κατάληψη της 6ης θέσης δεν είναι μικρό κατόρθωμα για τον Απόστολο Χρήστου, που όμως για άλλη μία φορά δεν έκανε την καλύτερη δυνατή κούρσα στον τελικό. Για την ακρίβεια, αυτή τη φορά κάθε κούρσα του ήταν και λίγο πιο αργή από την προηγούμενη, κι ενώ το 24.48 του προκριματικού θα του εξασφάλιζε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό. Από την άλλη, οι διαφορές ήταν μικρές και αυτή η μικρή υστέρηση (που ατυχώς είναι συνηθισμένη για τον πρωταθλητή Ευρώπης) είναι πταίσμα μπροστά σε αυτό που έγινε στα 100μ. ύπτιο. Ο Χρήστου μάλλον παρασύρθηκε από τον αργό ρυθμό του Ιταλού Τόμας Τσέκον (κάτοχου του παγκοσμίου ρεκόρ και πρωταθλητή κόσμου πέρυσι), με τον οποίο κολυμπούσαν δίπλα-δίπλα στον προκριματικό, πήγε πολύ αργά και τελικά έμεινε εκτός ημιτελικών, σε ένα αγώνισμα όπου πέρυσι ήταν πέμπτος στον γρηγορότερο τελικό όλων των εποχών και φέτος, βάσει των επιδόσεων που σημειώθηκαν, θα μπορούσε να διεκδικήσει μετάλλιο.

Συνεπής στο ραντεβού του με την ελίτ, ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατάφερε για πέμπτη συνεχή διοργάνωση να περάσει στον τελικό των 50μ. ελεύθερο, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση. Πήγε στη Φουκουόκα χωρίς να έχει “κατέβει” φέτος τα 22 δευτερόλεπτα και βελτίωσε τρεις φορές τη φετινή του επίδοση, πιάνοντας και το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα 30 του χρόνια πια, ο αθλητής του Ακη Οικονόμου επαναλαμβάνει ότι στόχος και όνειρό του είναι το Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι, χρειάζεται όμως να επιστρέψει στους χρόνους της διετίας 2018-19 για να μπορεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των διεκδικητών.

Δύο πανελλήνια ρεκόρ, μία κορυφαία επίδοση πενταετίας και μία συμμετοχή σε ημιτελικό είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικός απολογισμός. Οταν όμως πρόκειται για την 31χρονη Νόρα Δράκου, στην έβδομη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αγγίζει τα όρια του θαύματος. Η αθλήτρια-πρότυπο της ελληνικής κολύμβησης συνεχίζει απτόητη, κόντρα σε όλους και σε όλα, χωρίς να έχει να αποδείξει τίποτα, απλά και μόνο επειδή το θέλει… Ενδέκατη με πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ. ύπτιο, 19η στα 50μ. ελεύθερο με την καλύτερη κούρσα της από το 2018 και για… κερασάκι στην τούρτα ένα νέο ρεκόρ και στα 100μ. ύπτιο, κολυμπώντας στη μικτή ομαδική.

Η… κατάρα της ένατης θέσης «χτύπησε» για τρίτη σερί χρόνια την Αννα Ντουντουνάκη. Μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια έμεινε ξανά για μία θέση εκτός τελικού, αυτή τη φορά όχι στα 100μ. πεταλούδα, αλλά στα 50μ. Πέντε εκατοστά του δευτερολεπτου τη χώριζαν από την παρθενική συμμετοχή της σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Στο 100άρι, όπου κατέλαβε τη 12η θέση, το επίπεδο έχει ανέβει πολύ και η πρόκριση στον τελικό απαιτούσε υπέρβαση, αλλά και η ίδια γνωρίζει ότι ο χρόνος της θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερος, έστω κι αν δεν της έδινε το εισιτήριο για την οκτάδα.

Από τους νεότερους κολυμβητές της αποστολής, ελπιδοφόρες εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι Απόστολος Σίσκος, Αρκάδιος Ασπουγαλής, Στέργιος Μπίλας και Απόστολος Παπαστάμος. Ο Σίσκος μάλιστα, παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει, κατάφερε με την κούρσα του στον προκριματικό των 200μ. ύπτιο (1:57.40) να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον ημιτελικό δεν είχε τις δυνάμεις να επαναλάβει κάτι ανάλογο, αλλά και πάλι η 12η θέση στον κόσμο είναι σημαντική επιτυχία για έναν αθλητή 18 ετών.

Ασπουγαλής και Μπίλας βελτίωσαν σημαντικά τα ατομικά τους ρεκόρ στα προκριματικά των 50μ. πρόσθιο και των 50μ. πεταλούδα (27.23 και 23.39 αντίστοιχα), με τον πρώτο μάλιστα να παίρνει την πρόκριση για τα ημιτελικά και τον δεύτερο να τη χάνει για μία θέση. Αμφότεροι εξασφάλισαν και τη συμμετοχή τους στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τον προσεχή Φεβρουάριο στη Ντόχα. Ο Παπαστάμος κατέλαβε μία καθ΄όλα αξιόλογη θέση (10η) στα 400μ. μικτή ατομική, αλλά ούτε αυτή τη φορά μπόρεσε να πλησιάσει τις μεγάλες επιδόσεις που είχε κάνει ως έφηβος. Θα χρειαστεί να τις πλησιάσει σύντομα, αφού το όριο για το Παρίσι είναι δύσκολο.

Ο Δημήτρης Μάρκος έπεσε σε τέσσερα αγωνίσματα μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, πέτυχε ατομικό ρεκόρ στα 1.500μ. ελεύθερο και γενικά είχε μία αρκετά θετική παρουσία, αν και θα μπορούσε να πάει καλύτερα τουλάχιστον στα 800μ., που είναι και το πιο εφικτό όριο για τους Ολυμπιακούς. Θα έχει την ευκαιρία να κάνει απογευματινές κούρσες σε δύο εβδομάδες, στο Ευρωπαϊκό νέων του Δουβλίνου, και εκεί μπορεί να “βγάλει” καλύτερους χρόνους.

Στα… ρηχά έμεινε ο Ανδρέας Βαζαίος, που θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια για να επανελθει στα πρότερα επίπεδά του και να διεκδικήσει θέση στην αποστολή για το Παρίσι (χρειάζεται πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ. μικτή). Η Μαρίλεια Δρασίδου σίγουρα περίμενε μία καλύτερη επίδοση στα 50μ. πρόσθιο, ακόμη κι αν δεν την έβαζε στον ημιτελικό (χρειαζόταν πανελλήνιο ρεκόρ), ενώ η Γεωργία Δαμασιώτη έμεινε για μία θέση εκτός ημιτελικών στα 200μ. πεταλούδα, όπου ήταν εφικτό να περάσει αν έπιανε το χρόνο της. Στα αναμενόμενα επίπεδα η συμμετοχή του βετεράνου Οδυσσέα Μελαδίνη και των πρωτοεμφανιζόμενων Ελένης Κοντογεώργου και Αρτέμιδας Βασιλάκη.

Σε ό,τι αφορά τα ομαδικά αγωνίσματα και το “στοίχημα” της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed πήρε σχετικά καλά (χωρίς τη Δράκου μάλιστα) και είναι 14η στη λίστα, αλλά στη Ντόχα μάλλον θα χρειαστεί ακόμη καλύτερο χρόνο για να διασφαλίσει θέση στην προνομιούχο 16άδα. Η 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών έκανε μέτρια εμφάνιση, πήρε τη 15η θέση, αλλά ουσιαστικά θα πρέπει να λογίζεται ως 16η στη λίστα της Ολυμπιακής πρόκρισης, αφού στη Φουκουόκα ακυρώθηκε στον προκριματικό η Μεγάλη Βρετανία (που αναμένεται να είναι διεκδικήτρια μεταλλίου στο Παρίσι). Οι μικτές ομαδικές ανδρών και γυναικών δεν δείχνουν ικανές να διεκδικήσουν με αξιώσεις χρόνο πρόκρισης, ενώ η 4Χ100μ. ελεύθερο mixed, που πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ, δεν περιλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το βασικότερο ζητούμενο για τις «σκυταλοδρομίες» παραμένει το να ξεκαθαριστεί ποιος θέλει να συμμετάσχει και ποιος όχι, ώστε να δημιουργηθεί μία κατά το δυνατόν σταθερή βάση.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι, μετά τη Φουκουόκα, υπάρχει πλέον μία αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για την αποστολή που θα πάει στο Παγκόσμιο της Ντόχα, τον Φεβρουάριο του 2024. Τη συμμετοχή τους έχουν εξασφαλίσει οι Γκολομέεβ, Χρήστου, Σίσκος, Ασπουγαλής, Μπίλας, Παπαστάμος, Δράκου, Δρασίδου και Ντουντουνάκη. Κάποιοι ακόμη κολυμβητές, όπως ο Μάρκος και η Δαμασιώτη, αλλά και μερικοί που δεν βρίσκονταν στην Ιαπωνία (Θόδωρος Ανδρεόπουλος, Τάσος Κούγκουλος, Βασίλης Σοφικίτης), θα έχουν την ευκαιρία να πιάσουν τα όρια στο Ευρωπαϊκό νέων του Δουβλίνου, αλλά από κει και πέρα ο χρόνος είναι λίγος και οι ευκαιρίες πολύ μετρημένες.//Α.

Περισσότερα

Click to comment

Trending