Connect with us
Advertisement

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

10+1 facts για το Grand Prix του Όστιν

 

Το 19ο Grand Prix της Formula 1 έρχεται στο προσκήνιο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με τον Μαξ Φερστάπεν να είναι ήδη πρωταθλητής οδηγών και την Red Bull να έχει ανέβει στο “πάνθεον” των κατασκευαστών από νωρίς. Ωστόσο, το ενδιαφέρον μένει αμείωτο, αφού οι ΗΠΑ μόνο… απαρατήρητες δεν περνούν από το φόντο της F1.

Η λάμψη του κορυφαίου πρωταθλήματος μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο, ταξιδεύει για δεύτερη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και αυτή την φορά κάνει στάση στο Όστιν, στο Τέξας! Με πέντε Grand Prix να απομένουν, η μαγεία της Αμερικής τραβάει τα φώτα, αφού σε περίπου ένα μήνα θα δώσει το “παρών” και το… Λας Βέγκας!

Ωστόσο, το ertsports.gr σύλλεξε για εσάς 10 γεγονότα που θα έπρεπε να γνωρίζεται για το “Circuit of the Americas”, με μπόνους!

10+1 facts

  1. Ο Λιούις Χάμιλτον είναι ο πιο πετυχημένος οδηγός σε Grand Prix των ΗΠΑ, με 6 νίκες, με τους 5 από τους 10 αγώνες που έχει συμμετάσχει να διεξάγονται στο Όστιν. Πρόσφατα, προσπέρασε τον Μίκαελ Σουμάχερ στην σχετική λίστα των αγώνων στην Αμερική, ο οποίος “κρατούσε” 5 νίκες στην πίστα της Ιντιανάπολης, μεταξύ του 2000 και 2006. Ωστόσο, ο Βρετανός επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής έχει την ευκαιρία να πιάσει κι άλλο ρεκόρ, αυτό των pole position, με τον Άιρτον Σένα να κρατάει 5 στις ΗΠΑ.
  2. Το 2019, ο Χάμιλτον έγινε ο πρώτος οδηγός που “κλείδωσε” το Πρωτάθλημα Οδηγών στις ΗΠΑ… δύο φορές! Νωρίτερα, είχε κατακτήσει τον τίτλο του 2015 στην πίστα του Όστιν.
  3. Η Ferrari είναι η πιο πετυχημένη ομάδα κατασκευαστών στην Αμερική, με 9 νίκες.
  4. Μέχρι το 2021, η Mercedes ήταν η μόνη ομάδα που είχε κερδίσει παραπάνω από μία φορά στο Όστιν, έως την στιγμή που η Red Bull πήρε την δεύτερη νίκη της στο Τέξας, το 2021. Για την ιστορία, η πρώτη φορά που η αυστριακή ομάδα ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο “Curcuit of the Americas” (Όστιν – Τέξας), ήταν το 2013.
  5. Κανείς Αμερικανός πιλότος δεν έχει καταφέρει να νικήσει στο αμερικανικό Grand Prix, όσο ήταν μέλος της Formula 1. Ωστόσο, ο Μάριο Αντρέτι, ο οποίος είναι Ιταλοαμερικανός οδηγός, νίκησε το 1977, στην Καλιφόρνια.
  6. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έκανε το ντεμπούτο του στην πίστα της Ιντιανάπολης το 2007 και πήρε την καρό σημαία στο Όστιν 6 χρόνια μετά, το 2013.
  7. Η πίστα του Όστιν είναι μία από τις ψηλότερες αυτή την στιγμή στην Formula 1, με μία διαφορά 30.9 μέτρων, ανάμεσα στο χαμηλότερο σημείο και το υψηλότερο. Η κορυφαία στην σχετική λίστα είναι το σιρκουί του Μεξικού, η οποία βρίσκεται 800 μέτρα πάνω από την θάλασσα.
  8. Μέσα από ένα κακό ρεκόρ, γεννήθηκε ένα άλλο το 2018, με πρωταγωνιστή τον Κίμι Ραϊκόνεν. Μάλιστα, μετά από 114 αγώνες χωρίς νίκη κέρδισε ένα ακόμη Grand Prix, με αποτέλεσμα να σημειώσει το μεγαλύτερο διάστημα “ξηρασίας” στην ιστορία του πρωταθλήματος.
  9. Πρόκειται για μία πίστα 5.513 χιλιομέτρων, 20 στροφών και 56 γύρων, ενώ η επίσημη ονομασία της είναι “Circuit of the Americas”.
  10. Τον ταχύτερο γύρο της ιστορία της πίστας κρατάει ο Σαρλ Λεκλέρ, με χρόνο 1:36.129, από το 2019, στην πρώτη του σεζόν με την Ferrari.

+1. Αν και ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε τον τρίτο τίτλο της καριέρας του στην F1, συνεχόμενα κι όλας, ανέφερε πως δεν έχει σκοπό να αφήσει άλλον οδηγό να χαρεί στους αγώνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος, μετά το καταριανό Grand Prix.

Επιμέλεια: Γιώτα Κουφού

Περισσότερα

Click to comment

Trending