Connect with us
Advertisement

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

10+1 facts για το Grand Prix του Μεξικού

 

Η Πόλη του Μεξικού θα φιλοξενήσει τον 20ο γύρο της Formula 1, τέσσερα GP πριν την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Για αυτό, το ertsports.gr έχει συλλέξει για εσάς δέκα πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζετε με… μπόνους!

“Mexico City” είναι η… στιγμή σου! Μετράμε είκοσι Grand Prix και 19 αγώνες, αφού εκείνος στην Εμίλια-Ρομάνια δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τον καιρικών συνθηκών και φυσικών καταστροφών, ενώ απομένουν ακόμη τέσσερις γύροι μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πίστα της Λατινικής Αμερικής είναι άκρως ιδιαίτερη, με τον Σέρτζιο Πέρεζ να είναι ο πρωταγωνιστής αυτής. Δείτε αναλυτικά 10+1 πράγματα, τα οποία πρέπει να γνωρίζεται για το GP, μεταξύ 27 και 29 Οκτωβρίου.

10+1 facts

  1. Το 2022, ο Μαξ Φερστάπεν έγινε ο πρώτος οδηγός, ο οποίος σημείωσε τέσσερις νίκες στο μεξικανικό Grand Prix. Αρχικά, έσπασε αυτό το ρεκόρ το 2021, όταν και σημείωσε τρεις νίκες (2018, 2021, 2022), μπαίνοντας στην “κλειστή λίγκα” των Λιούις Χάμιλτον, Άλεν Προστ, Νάιτζελ Μάνσελ και Τζιμ Κλαρκ.
  2. Μιλώντας για τον Τζιμ Κλαρκ, έχει πραγματοποιήσει “Grand Slam” (ταχύτερο γύρο, pole position, νίκη και πρώτος σε όλους τους γύρους του αγώνα) στο GP του 1963.
  3. Η πιο πετυχημένη ομάδα στο σιρκουί του “Mexico City” είναι η Red Bull, έχοντας πάρει τέσσερις νίκες, ξεπερνώντας την Lotus, η οποία κρατούσε το ρεκόρ στο Μεξικό από την ημέρα που η πίστα μπήκε στο καλεντάρι της Formula 1 (1963).
  4. Το “Gran Premio de la Ciudad de México” είναι η υψηλότερη πίστα στο τωρινό κάλενταρ της F1, όντας 2.240 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Μάλιστα, ξεπερνάει και αυτή του Όστιν, όπου διεξήχθη το περασμένο Grand Prix. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Βραζιλία, με 765 μέτρα απόστασης, η οποία θα “στολίσει” το επόμενο τριήμερο. Η πιο κοντινή είναι της Yas Marina, στο Άμπου Ντάμπι (τελευταίο GP στο πρωτάθλημα), όντας κάτι λιγότερο πιο ψηλά από την θάλασσα.
  5. Το 1986, γράφτηκε ιστορία από τον Γκέραρντ Μπέργερ, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα με μόνο ένα σετ ελαστικών Pirelli, οδηγώντας για την Benetton, η οποία τότε “φορούσε” τον κινητήρα B186, έναν από τους δυνατότερους που έχουν υπάρξει ποτέ στην Formula 1.
  6. Το 2015, η τελευταία στροφή στο ανασχεδιασμένο σιρκουί του Μεξικού μετονομάστηκε από τον Νάιτζελ Μάνσελ, ο οποίος είχε νικήσει εκεί δις. Το 1987 και τοι 1992.
  7. Ο μοναδικός οδηγός που έχει κερδίσει δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Οδηγών στο “Mexico City” είναι ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος το έκανε δύο φορές κι’ όλας. Μάλιστα, στέφθηκε εκεί πεντάκις πρωταθλητής Formula 1 το 2017 και για δεύτερη συνεχόμενη φορά κατέκτησε τον τίτλο το 2018, όντας εξάκις παγκόσμιος. Ο Γκράχαμ Χιλ, ο Τζον Σέρτις και ο Ντένι Χιούλμ είναι οι άλλοι τρεις που έχουν κατακτήσει τίτλους, αλλά από μία φορά.
  8. Το 2018, ο Μαξ Φερστάπεν έγινε ο μοναδικός οδηγός που νίκησε δύο συνεχόμενες φορές στο Μεξικό, κάνοντάς το ξανά τις χρονιές 2021-2022.
  9. Το πρώτο Grand Prix του Μεξικό πραγματοποιήθηκε το 1963. Η πίστα πλέον μετράει 71 γύρους και 17 στροφές, διανύοντας 4.304 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση της πίστας είναι στα 305.354 χιλιόμετρα.
  10. Τον ταχύτερο γύρο κρατάει ο Βάλτερι Μπότας, με πέρασμα χρόνου 1:17.774, στην τελευταία του χρονιά στην Mercedes, το 2021.

+1. Μέχρι ο Σέρτζιο Πέρεζ να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου το 2021, το καλύτερο αποτέλεσμα για έναν Μεξικανό οδηγό ήταν αυτό του Πέδρο Ροντρίγκες, όταν και κατέκτησε την θέση το 1968.

Επιμέλεια: Γιώτα Κουφού



Περισσότερα

Click to comment
SUPERLEAGUE20 λεπτά ago

Το συγκινητικό βίντεο της Σέφιλντ προς τιμήν του Μπάλντοκ

SUPERLEAGUE 21 ώρα ago

ΠΑΕ Διαγόρας: «Ο Ερασιτέχνης αποτελείται αποκλειστικά από 3 μέλη της Θύρας 6»

ΜΠΑΣΚΕΤ3 ώρες ago

Πρόβλημα με Στρους στους Καβαλίερς

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ4 ώρες ago

Από τις 2 έως τις 6 Απριλίου 2025 ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2025

SUPERLEAGUE6 ώρες ago

Λευκό απουσιολόγιο στα Σπάτα | Παρουσία Ριμπάλτα-Ηλιόπουλου η προπόνηση

SUPERLEAGUE 27 ώρες ago

“Μετακομίζει” στην Αθήνα ο Διαγόρας Ρόδου | Παραιτήθηκε ο Θωμάς Γράφας από τον πάγκο της ομάδας

ΜΠΑΣΚΕΤ9 ώρες ago

Εκτός προπόνησης ο Πετρούσεφ, αμφίβολος για το ματς με τη Ζάλγκιρις

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ10 ώρες ago

Ολυμπιακός και Εθνικός διεκδικούν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς

SUPERLEAGUE12 ώρες ago

Ο Μπάλντοκ ήταν νεκρός τουλάχιστον πέντε ώρες πριν εντοπιστεί στην πισίνα

SUPERLEAGUE13 ώρες ago

Συλλυπητήρια της ΑΕΚ για τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ

Trending