Connect with us
Advertisement

ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Αποτίμηση 2023 και στοίχημα 2024 #Bilias1974

Άρθρο – αφιέρωμα στο 2023 έχει ο #Bilias1974 με μακροχρόνιες ματιές στην χρονιά που έρχεται στα προγνωστικά τένις.

Καλημέρα σε όλους και όλες. Με την ολοκλήρωση των ATP Finals στο Τορίνο και την κατάκτηση του τίτλου από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, η σεζόν έφτασε ουσιαστικά στο τέλος της. Μένει μόνο το Davis Cup που διεξάγεται αυτές τις μέρες και το Next Gen ATP τουρνουά που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, η στήλη θα ασχοληθεί με μια αποτίμηση της χρονιάς του top20 προσπαθώντας μέσα από αυτή να προβλέψει την πορεία τους στην χρονιά που έρχεται, κάτι που οδηγεί σε κάποιες μακροχρόνιες επιλογές και προβλέψεις στα προγνωστικά τένις.

Top 20 – O Νόλε κρατάει ακόμα αλλά η νέα γενιά χτυπάει την πόρτα…

#1 Νόβακ Τζόκοβιτς:Ο κατά πολλούς GOAT του αθλήματος συνέχισε και το 2023 να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τερματίζοντας για όγδοη φορά στην καριέρα του στο νο1 στο τέλος της χρονιάς. Κατέκτησε τα τρία από τα τέσσερα Grand Slam χάνοντας μόνο από τον Αλκαράζ στο αγαπημένο του Wimbledon ενώ επιβεβαίωσε την κυριαρχία του με τον έβδομο συνολικά τίτλο του στα ATP Finals στο Τορίνο. Επίσης, κατέκτησε άλλους τρεις τίτλους, δύο εκ των οποίων σε Masters (Σινσινάτι, Παρίσι) και δείχνει, παρά τα 36 του χρόνια, να είναι το απόλυτο φαβορί σε όσα τουρνουά θα συμμετάσχει το 2024. Μεγάλος στόχος του το 2024 εκτός από τα Grand Slams θα είναι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, που είναι η διάκριση που του έχει ξεφύγει από τη μέχρι τώρα ανυπέρβλητη καριέρα του.

#2 Κάρλος Αλκαράζ: Το παιδί θαύμα του παγκόσμιου τένις είχε μια ιδιαίτερη χρονιά παρά τους έξι τίτλους του που ήταν ουσιαστικά ένας παραπάνω από την breakthrough χρονιά του το 2022. Ξεκίνησε τραυματίας την χρονιά και δεν συμμετείχε στο Australian Open αλλά μετά ανέβασε ρυθμούς κατακτώντας τίτλους και στην clay season (Μαδρίτη, Βαρκελώνη) και φυσικά το δεύτερο Grand Slam τίτλο του στο Wimbledon. Από τότε όμως, έχει μέτριες παρουσίες στα περισσότερα τουρνουά που συμμετείχε, συν ότι έδειξε μια αδυναμία να ανταποκριθεί σε υψηλό επίπεδο στα indoor hard court τουρνουά. Το ζήτημα του για το 2024 θα είναι πως θα διατηρήσει την καλή του φόρμα σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους με σκοπό να κερδίσει περισσότερα Grand Slams.

#3 Ντανίιλ Μεντβέντεφ: Ο Ρώσος επανήλθε στην πρώτη τετράδα του κόσμου δυναμικά φέτος, κυριαρχώντας στα περισσότερα τουρνουά ειδικά στο πρώτο μισό της χρονιάς όπου κέρδισε και τους πέντε τίτλους του. Στο δεύτερο μισό έφτασε μεν πάλι κοντά σε κατακτήσεις, μιας και ήταν στα ημιτελικά του Wimbledon και των ATP Finals, στον τελικό του US Open και σε τελικούς σε Σαγκάη και Βιέννη αλλά νερό δεν ήπιε. Το 2024 θα θέλει σίγουρα να προσθέσει άλλον έναν τίτλο Grand Slam στην συλλογή του, μετά από αυτόν που κατέκτησε στο US Open το 2021.

#4 Γιανίκ Σίνερ: Ο νεαρός Ιταλός είχε χρονιά καθιέρωσης στους τέσσερις καλύτερους στον κόσμο και με την απόδοση του ειδικότερα από το Wimbledon και μετά έδειξε να μπαίνει πολύ δυνατά  στη συζήτηση για τον παίκτη με τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο επόμενος #1 στον κόσμο. Κατέκτησε τέσσερις τίτλους εκ των οποίων δύο σε Masters τουρνουά (Σαγκάη, Τορόντο) ενώ έφτασε στον τελικό των ATP Finals όπου υπέκυψε στην ανωτερότητα του μεγάλου Νόλε. Στόχος του για το 2024 δεν είναι άλλος από το να κυνηγήσει το πρώτο του Grand Slam, κάτι το οποίο με την απόδοσή του προς το τέλος του 2023 αποτελεί σίγουρα έναν εφικτό στόχο για τον ταλαντούχο Ιταλό. Όταν τελειώνεις την χρονιά έχοντας κερδίσει τον Τζόκοβιτς δύο φορές σε τρεις αγώνες και σε διάστημα ενός μήνα (ATP Finals και Davis Cup), δικαιούσαι να κοιτάζεις το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία!

#5 Αντρέι Ρούμπλεφ: Ο ευέξαπτος μέσα στους αγώνες Ρώσος, που όμως θεωρείται από τα καλύτερα παιδιά στο ATP Tour, είχε μια κλασσική χρονιά για τα δεδομένα του. Κατέκτησε μεν λιγότερους τίτλους (δύο) σε σχέση με το 2022 (τέσσερις) αλλά φέτος πήρε επιτέλους το πρώτο του Masters στο Μόντε Κάρλο ενώ πήγε μακριά στα περισσότερα τουρνουά που συμμετείχε. Ο δικός του στόχος για το 2024 θα είναι πως θα βελτιώσει τα στοιχεία στα οποία είναι πιο αδύναμος (π.χ. παιχνίδι στο φιλέ, drop shots, εύθραυστη ψυχολογία) έχοντας ως στόχο να κάνει το παραπάνω βήμα ειδικότερα στα Grand Slams.

#6 Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο Στέφανος ξεκίνησε υπέροχα την χρονιά φτάνοντας στον τελικό του Australian Open όπου υπέκυψε στον μεγάλο Νόλε. Παρόλα αυτά η πορεία του έκτοτε, επηρεασμένη και από μικροτραυματισμούς, ήταν φθίνουσα ενώ σίγουρα οι αλλαγές προπονητών (από τον πατέρα του στον Φιλιππούση και πίσω στον πατέρα του) δεν έδειξαν να βοηθήσαν το παιχνίδι του, το οποίο δείχνει τουλάχιστον στάσιμο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεδομένου ότι θα ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ανάγκασε να μην ολοκληρώσει την πορεία του στα ATP Finals, ξεκινάει την χρονιά έχοντας να υπερασπιστεί πολλούς βαθμούς στο Australian Open. Στα 25 πλέον, μπαίνει σε μια κρίσιμη καμπή της καριέρας του, όπου το 2024 καλείται να δείξει αν μπορεί να επανέλθει στην συζήτηση του «επόμενου νέου παίκτη που θα κατακτήσει Grand Slam» ή όχι…

#7 Σάσα Ζβέρεφ: Ο Γερμανός είναι από τους κερδισμένους της χρονιάς έχοντας επιστρέψει στο top10 μετά τον σοκαριστικό του τραυματισμό στο περσινό Rolland Garros. Όσο περνούσε η χρονιά έδειχνε μεγάλη βελτίωση και έφτασε μάλιστα μια ανάσα από το να περάσει στα ημιτελικά των ATP Finals παίζοντας αρκετά καλό τένις. Και αυτός όμως μπαίνει στην ίδια κουβέντα με τον Τσιτσιπά καθώς όντας στα 26 πλέον, πρέπει να αποδείξει ότι έχει τα φόντα να κάνει κάτι μεγάλο ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στη μετά Big3 εποχή.

#8 Χόλγκερ Ρούνε:  Ο υπερ-ταλαντούχος Δανός είχε μια χρονιά-ασανσέρ, που στο ταμείο της βγαίνει μάλλον μείον σε σχέση και με τη δικιά του breakthrough χρονιά το 2022. Όπως και ο σχεδόν συνομήλικος του Αλκαράζ είχε καλύτερο πρώτο μισό της χρονιάς καθώς μετά το καλοκαίρι και με τραυματισμούς/αλλαγές προπονητών στο προσκήνιο, πέρασε μια μακρά περίοδο με κακές εμφανίσεις. Έδειξε όμως να ανακάμπτει με την παρουσία πλέον του θρυλικού Μπόρις Μπέκερ ως προπονητή του στα τελευταία τουρνουά και σίγουρα ατενίζει το 2024 με μεγαλύτερη αισιοδοξία δεδομένου ότι θα διατηρηθεί υγιής.

#9 Χούμπερτ Χουρκάζ: O Πολωνός τελειώνει την χρονιά επιστρέφοντας στο top10 έχοντας πολύ καλή πορεία ειδικότερα από τα μέσα της χρονιάς και μετά όταν και κατέκτησε το δεύτερό του Masters τίτλο στην Σαγκάη. Επίσης, ολοκληρώνει το 2023 όντας ο καλύτερος σέρβερ στο ATP Tour με πάνω από 1.000 άσους, στατιστικό με το οποίο μας πλήρωσε αρκετές φορές σε ειδικά στοιχήματα στα προγνωστικά τένις. Στόχος του το 2024 λογικά θα είναι να βελτιώσει την παρουσία του στα Grand Slams, όπου με εξαίρεση κάποιες καλές πορείες και ειδικότερα στο Wimbledon, δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο.

#10 Τέιλορ Φριτζ: Ο νο1 Αμερικανός διατηρήθηκε στο top10 αλλά σίγουρα δεν συνέχισε τις επιτυχίες που είχε το 2022 όταν και κατέκτησε τον πρώτου του Masters στο Indian Wells αλλά και το ATP 500 στο Τόκιο. Παραμένει υψηλά στις προβλέψεις για τον τενίστα που θα φέρει ξανά τίτλο Grand Slam στην Αμερική μετά τον Άντι Ρόντικ (US Open 2003) αλλά θα πρέπει να βελτιώσει και αυτός σημεία του παιχνιδιού του για να είναι σε θέση να διεκδικήσει κάτι τέτοιο.

#11 Κάσπερ Ρουντ: Ο Νορβηγός είναι από τους χαμένους της χρονιάς καθώς την ολοκλήρωσε έξω από το top10, ενώ το 2022 είχε πλησιάσει και το #1 στον κόσμο όταν έφτασε στον τελικό του US OPEN όπου και έχασε τον τίτλο αλλά και το #1 από τον Αλκαράζ. Ναι μεν έφτασε σε άλλον έναν τελικό Grand Slam στο Rolland Garros αλλά σε όλα τα υπόλοιπα τουρνουά με ελάχιστες εξαιρέσεις ήταν κακός και σίγουρα θα θέλει να αφήσει την χρονιά πίσω του και να επιστρέψει στις καλές πορείες μέσα στο 2024.

#12 Άλεξ Ντε Μινόρ: Ο νο1 Αυστραλός τενίστας έπιασε το career high του φέτος καταγράφοντας στην πορεία καλές επιδόσεις τόσο σε Slams αλλά και σε σημαντικά τουρνουά. Πρόκειται για την υψηλότερη ελπίδα των Αυστραλών για κάτι καλό σε μεγάλα τουρνουά μιας και ο συμπατριώτης του Νίκ Κύργιος δεν δείχνει σημάδια επιστροφής στο επίπεδο που τον οδήγησε πριν δύο χρόνια στον τελικό του Wimbledon.

#13 Τόμι Πολ:  Άλλος ένας τενίστας που «τρύπησε» το ταβάνι του το 2023 καθώς ήταν αρκετά ανταγωνιστικός στα περισσότερα τουρνουά έχοντας ως παράσημο την παρουσία του στα ημιτελικά του Australian Open αλλά και μια σημαντική νίκη επί του, ευρισκόμενου σε καλή κατάσταση τότε, Αλκαράζ στο Τορόντο. Παρόλα αυτά η ένδεια των τίτλων συνεχίζεται και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί η «Σάκκαρη» του αντρικού τένις καθώς όπως η συμπατριώτισσα μας βρίσκεται επι σειρά μηνών στο top30 με τον μόνο του τίτλο να είναι το 2021 και το ATP 250 στην Στοκχόλμη. Στόχος του για το 2024 θα πρέπει να είναι να κερδίσει τίτλους έστω και σε μικρότερα τουρνουά κάτι που θα του δώσει αυτοπεποίθηση να πάει ακόμα καλύτερα και στα Grand Slams.

#14 Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ: Ο 32χρονος Βούλγαρος που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ηλικιακά στο top20 μετά τον Νόλε, επέστρεψε δυναμικά φέτος κάνοντας εξαιρετική πορεία σε αρκετά τουρνουά ειδικότερα από το καλοκαίρι και μετά. Highlight της χρονιάς του είναι η παρουσία του ως φιναλίστ στο Masters του Παρισιού όπου υπέκυψε στην ανωτερότητα του Τζόκοβιτς μεν έχοντας όμως καταγράψει δε σημαντικές νίκες επί παικτών του top10 όπως οι Μεντβέντεφ, Χουρκάζ και Τσιτσιπάς. Στόχος του όπως και του Πολ είναι να επιστρέψει σε τίτλους το 2024 καθώς η τελευταία του κατάκτηση χρονολογείται στο μακρινό πλέον 2017 και τον τίτλο των ATP Finalς!

#15 Κάρεν Κατσάνοφ: Άλλος ένας τενίστας που έκανε comeback φέτος στο top20 έχοντας ως αποκορύφωμα, πέρα από την συνήθη καλή παρουσία του σε Slams, την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου μετά το Masters στο Παρίσι το 2018 στο Ζουχάι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στόχος του για το 2024 θα είναι σίγουρα η παραμονή ψηλά και γιατί όχι να χτυπήσει ξανά και την πόρτα του top10 όπως είχε κάνει τελευταία φορά το 2019.

#16 Φράνσις Τιαφόε: Ο τρίτος κατά σειρά Αμερικανός, παρά το μάλλον κακό κλείσιμο της σεζόν, σταθεροποιήθηκε ψηλά το 2023. Κατέκτησε δύο σημαντικούς τίτλους σε Στουτγάρδη και Χιούστον ενώ πάτησε και το πόδι του στο top10 (19/6/23). Σίγουρα θα ήθελε μια καλύτερη παρουσία σε Slams και ειδικά στο αγαπημένο του US Open όπου είχε φτάσει στα ημιτελικά το 2022 αλλά έχει το ταλέντο και τα φόντα να πετύχει κάτι τέτοιο την χρονιά που έρχεται.

#17 Μπεν Σέλτον: Η αποκάλυψη της χρονιάς είναι σίγουρα ο ταλαντούχος νεαρός Αμερικανός, καθώς πέρσι τέτοιο καιρό βρισκόταν οριακά εντός του top100 αλλά η πορεία του στα Slams και ειδικότερα ως τα ημιτελικά του US OPEN μαζί με την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου στο Τόκιο τον έφεραν δυναμικά στο top20. Αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη αμερικάνικη ελπίδα για κατάκτηση Grand Slam τα επόμενα χρόνια και στοιχηματικά έχει σίγουρα αξία η πρόβλεψη ότι τέτοια εποχή του χρόνου ο δυναμικός Μπεν θα βρίσκεται εντός του top10 και ίσως και εντός top5!

#18 Κάμερον Νόρι: Μετά τον Ρουντ ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς μεταξύ των top20 αθλητών ο Βρετανός, καθώς με εξαίρεση την κατάκτηση του τίτλου στο Ρίο σε επικό ματς επί του Αλκαράζ δεν κατάφερε τίποτε σημαντικό στα περισσότερα από τα υπόλοιπα τουρνουά. Στόχος του φυσικά θα είναι να επιστρέψει σε επίπεδα απόδοσης που τον έφεραν ως το νο8 του κόσμου περίπου τέτοια εποχή το 2022.

#19 Νίκολας Τζάρι: Από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς ο Χιλιανός με το δυναμικό σερβις ήταν κίνδυνος για όλους τους αντιπάλους σε όλες τις επιφάνειες κάτι που έδειξε κυρίως στις κατακτήσεις των τίτλων του σε Γενεύη και Σαντιάγκο. Σε καλή ηλικία (28) ακόμα ο υψηλόσωμος Νίκολας έχει τα φόντα να διατηρηθεί ψηλά και να διεκδικήσει ότι καλύτερο στο Tour για το 2024.

#20 Ούγκο Ουμπέρ: Μπήκε στο top20 με «buzzer beater» κατάκτηση του τουρνουά στο Μετς προς το τέλος της σεζόν αλλά είχε δείξει μεγάλη βελτίωση ειδικότερα από τα μέσα της χρονιάς και μετά. Ο νο1 Γάλλος τενίστας είναι σε καλή ηλικία (25) για να συνεχίσει την αγωνιστική πρόοδο του και να αποτελέσει υπολογίσιμο μέγεθος ειδικά σε αγώνες σε σκληρή επιφάνεια και χορτάρι όπου δείχνει να έχει τα καλύτερα του αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτες αναφορές εκτός top20

Τρομερή χρονιά από τον 35χρονο Γάλλο Άντριαν Μαναρινό (νο22) με τρείς τίτλους, καλή παρουσία στα περισσότερα τουρνουά και δύο τίτλοι από τον Ολλανδό Ταλόν Γκρικσπουρ (νο23) ενώ πρέπει να επισημανθούν η εντυπωσιακή άνοδος στην βαθμολογία για τον Αμερικανό Κρίστοφερ Γιούμπανκς (νο34) που πέρσι τέτοια εποχή βρισκόταν 100 θέσεις πιο κάτω αλλά και η αντίστοιχη του Γάλλου Άρθουρ Φιλς (νο36) που είχε έναν ATP τίτλο και άνοδο περίπου 200 θέσεων στην κατάταξη!

Αντίθετα, μεγάλες απογοητεύσεις ήταν ο πρώην κάτοικος του top10 Καναδός Φελίξ Οζερ Αλιασίμ που έπεσε πλέον στο νο29 και ο συμπατριώτης του Ντένις Σαποβάλοφ που από το top20 είναι πλέον εκτός top100 (νο103), έχοντας βέβαια και σοβαρή δικαιολογία τον τραυματισμό του που τον έχει εκτός αγώνων από τα μέσα της χρονιάς. Απογοητευτική χρονιά έκαναν επίσης οι Αμερικανοί Μαξίμ Κρεσσί (νο125) και Μπράντον Νακασίμα (no139) αφού αμφότεροι έχασαν πάνω από 100 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με πέρυσι.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον μέγιστο Ράφα Ναδάλ που αγωνίστηκε ελάχιστα το 2023. Βρίσκεται πλέον στο νο244 στον κόσμο αλλά με το Protective ranking που έχει, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις πολύμηνων τραυματισμών, θα έχει την δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλα τουρνουά και εννοείται στα Grand Slams. Έχει δείξει ήδη τις διαθέσεις του να επιστρέψει στο Tour το 2024 για τελευταία ίσως φορά και η εκτίμηση είναι ότι ο μεγάλος του στόχος δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του Rolland Garros ώστε να τελειώσει την καριέρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Προγνωστικά τένις για το 2024

Παραθέτουμε παρακάτω κάποιες προβλέψεις της χρονιάς που έρχεται. Στοιχηματικά, κάποιες από αυτές υπάρχουν σε κάποιες πλατφόρμες οπότε αν κάτι σας κεντρίσει το ενδιαφέρον αξίζει μια μικρή επένδυση:

  • Μπεν Σέλτον να τερματίσει μέσα στο top10 το 2024.
  • Μπεν Σέλτον να κατακτήσει Grand Slam μέσα στο 2024.
  • Χούμπερτ Χουρκάζ πρώτος σε συνολικούς άσους το 2024.
  • Φράνσις Τιαφόε να τερματίσει εκτός top20 το 2024.
  • Άρθουρ Φιλς να τερματίσει εντός top20 το 2024.
  • Ράφα Ναδάλ να κατακτήσει το Rolland Garros το 2024.

H μακροχρόνια επιλογή στην οποία θα στοιχηματίσουμε σήμερα θα είναι να κατακτήσει Grand Slam τίτλο μέσα στο 2024 ο Γιανίκ Σίνερ. Με την απόδοσή του, ειδικά προς το τέλος του έτους, δικαιούται να τρέφει ελπίδες για κάτι τέτοιο, το οποίο σε απόδοση 4.25 στη Novibet έχει και αρκετή αξία.

Καλή συνέχεια σε όλους και ας ελπίσουμε σε μια συναρπαστική τενιστική (και στοιχηματική χρονιά) για το 2024.

Αποτίμηση τένις 2023 και... στοίχημα 2024ΒΟΜΒΑ! ΗΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΩΡΑ*!Αποτίμηση τένις 2023 και... στοίχημα 2024

Περισσότερα

Click to comment

Trending