Connect with us
Advertisement

ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Προγνωστικά σνούκερ: Η λογική λέει Rocket στο 2.20

Η δίψα του Άλι Κάρτερ για τον πρώτο Triple Crown τίτλο είναι τεράστια, αλλά αρκεί για να υπερκαλύψει τη σημαντική διαφορά κλάσης με τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν;

Το ζευγάρι του τελικού του Masters δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιντριγκαδόρικο. Δεν αφήνει, όμως, πολλά περιθώρια επιλογών για τα προγνωστικά σνούκερ, αφού υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

Ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν διεκδικεί τον όγδοο τίτλο του στο τουρνουά, δύο μήνες μετά το όγδοο UK Championship που κατέκτησε, απέναντι στον Άλι Κάρτερ, ο οποίος διψά για το πρώτο Triple Crown τρόπαιο της καριέρας του. Αρκεί, όμως, αυτή η δίψα για να υπερκαλύψει τη σημαντική διαφορά κλάσης των δύο παικτών;

Η λογική λέει «όχι». Και προκύπτει από τους προηγούμενους αγώνες των δύο φιναλίστ στο τουρνουά. Σίγουρα ο Captain έπαιξε εξαιρετικά στον χθεσινοβραδινό ημιτελικό με τον Μαρκ Άλεν, όπου έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Masters που σημείωσε τρία century breaks σε τρία διαδοχικά frames. Ήταν όσο αποτελεσματικός έπρεπε για να νικήσει άλλα δύο μεγάλα «αστέρια» στον προημιτελικό (Τζαντ Τραμπ) και τον 1ο γύρο (Μαρκ Γουίλιαμς). Γνωρίζει καλά, ωστόσο, ότι κόντρα στον Rocket, σε έναν best of 19 τελικό, θα πρέπει να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερος.

Ο Ο’Σάλιβαν έφτασε στον τελικό σχεδόν… σβηστά. Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για τον Κάρτερ. Στον προημιτελικό με τον Μπάρι Χόκινς, τα πολλά λάθη έμειναν ατιμώρητα, μέχρι που έβαλε κάποιες εντυπωσιακές μπάλες και νίκησε 6-3. Αλλά και στον χθεσινό ημιτελικό με τον Σον Μέρφι, όπου ξαφνικά… σεληνιάστηκε μετά τη μείωση του σκορ σε 3-2 και με τρία μεγάλα breaks έφτασε στο άνετο 6-2.

Ακόμα και στο ματς του 1ου γύρου με τον Ντινγκ Τζουνχούι, όπου πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση, αυτό που έμεινε ήταν η εντυπωσιακή αντίδρασή του μετά το maximum με το οποίο ο αντίπαλός του μείωσε 4-3. Με μακρινές κόκκινες στην πρώτη υποψία ευκαιρίας, καθάρισε τα δύο επόμενα frames και μαζί το ματς.

Προγνωστικά σνούκερ: Εύκολα, εκτός και αν…

Στα 48 του χρόνια ο Ο’Σάλιβαν μοιάζει ανίκητος, ακόμα κι όταν δεν παίζει καλά. Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά τη νίκη επί του Μέρφι, ήταν μάλλον προσβλητικός προς τους αντιπάλους του. Αλλά είχε απόλυτο δίκιο:

«Δεν νιώθω ότι έχω γεράσει, νιώθω νέος πνευματικά. Αυτοί νέοι παίκτες δείχνουν γερασμένοι, τα μυαλά τους μάλλον αργούν να στροφάρουν. Πρέπει να σοβαρευτούν διότι αρχίζω να μη βλέπω καλά, έχω ένα σακατεμένο χέρι και τα γόνατά μου είναι χάλια, αλλά ακόμα δεν μπορούν να με νικήσουν», ήταν τα λόγια του Rocket.

Ο Κάρτερ, από την άλλη, δεν δίστασε να πει στο στούντιο του Eurosport «είμαι ο νικητής του Masters του 2024», θέλοντας να δείξει πόσο πιστεύει στη νίκη. Η αλήθεια είναι ότι έχει λιγότερα να χάσει ως αουτσάιντερ. Άσχετα αν ο τελικός σημαίνει πολλά για εκείνον, αφού στα 44 του ίσως να μην έχει άλλη ευκαιρία για ένα Triple Crown τρόπαιο.

Στους δύο από τους τρεις προηγούμενους τέτοιους τελικούς, στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2008 και του 2012, ο Captain είχε πετύχει τον Ο’Σάλιβαν στα ντουζένια του. Και σήμερα, όμως, ο 48χρονος άσος δείχνει πιο δυνατός από ποτέ. Ίσως επειδή οι βασικοί του αντίπαλοι έχουν περισσότερη δύναμη από εκείνον κι ας είναι πιο νέοι!

Η δικαίωση του Κάρτερ θα προσφέρει μια συγκινητική ιστορία. Όμως, η λογική λέει ότι ο Rocket θα νικήσει εύκολα. Το χάντικαπ 3,5 frames (έως 10-6) δίνει 2.20 στη VistaBet και θα είναι η βασική μας πρόταση για τον τελικό.

Προγνωστικά σνούκερ: Οι αναμνήσεις του 2018

Η συντριπτική υπέρ του Ο’Σάλιβαν παράδοση με 17-1 νίκες, συνηγορεί υπέρ του ανωτέρω σκεπτικού. Βέβαια, η μοναδική νίκη του Κάρτερ είναι μνημειώδης και δημιούργησε αυτήν την ίντριγκα. Στον 2ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2018, νίκησε 13-9 τον Rocket, ο οποίος είχε κατακτήσει πέντε ranking τίτλους εκείνη τη σεζόν.

Τότε ήταν που έλαβε χώρα και το shouldergate. Η επαφή που είχαν με τους αγκώνες τους οι δύο παίκτες, κατά τη διάρκεια του 18ου frame, με τον Ο’Σάλιβαν να χάνει την ψυχραιμία του όταν το ματς είχε πια «στραβώσει».

Ο Κάρτερ, πάντως, είχε νικήσει τότε πιάνοντας εξαιρετική απόδοση. Με φοβερά ποσοστά στο μακρινό potting, εξαιρετικό safety και breakbuilding, μπλόκαρε τον μεγάλο αντίπαλό του. Έτσι θα πρέπει να παίξει και σήμερα. Μόνο που σήμερα ο Ο’Σάλιβαν θα είναι (λογικά) πιο φρέσκος απ’ το 2018. Κι όπως έχει αποδείξει στις μεταξύ τους αναμετρήσεις έκτοτε, παίζει με έξτρα κίνητρο κόντρα στον Κάρτερ και επικρατεί εύκολα.

Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δεν πέτυχε κανένα century στους δύο τελευταίους αγώνες του. Περιμένουμε να ξεσπάσει στον τελικό, εφόσον ποντάρουμε ότι θα πάει καλά και τo 2.30 της VistaBet για over 2,5 «κατοστάρια», μας κλείνει το μάτι.

Προγνωστικά σνούκερ: Γιατί όχι maximum;

Ο Ο’Σάλιβαν κυνηγάει το 3×3 στα φετινά Triple Crown τουρνουά (UK Championship, Masters, Παγκόσμιο) για να ισοφαρίσει το ρεκόρ των Στιβ Ντέιβις (1987-88), Στίβεν Χέντρι (1989-90 και 1995-96) και Μαρκ Γουίλιαμς (2002-03).

Παράλληλα, όμως, δεν τον αφήνει αδιάφορο το έπαθλο των 147.000 λιρών για όποιον παίκτη που θα πετύχει δύο maximum breaks σ’ αυτά τα τουρνουά. Τα χρήματα διεκδικούν ο Ντινγκ και ο Άλεν, που πέτυχαν 147άρι αυτήν την εβδομάδα. Κι ο Κινέζος Σου Σι, που είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο στα προκριματικά του UK Championship.

Στατιστικά είναι δύσκολο να δούμε και τρίτο maximum στο φετινό Masters (τέσσερα είχαμε σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις!). Με όσα έχει κάνει ο Ο’Σάλιβαν φέτος, όμως, δεν θα είναι έκπληξη αν καταφέρει και αυτό. Αφήστε που το 12.00 της Winmasters αφορά το maximum στον τελικό γενικώς. Πληρώνει αν το κάνει και ο Κάρτερ.

Περισσότερα

Click to comment

Trending