Connect with us
Advertisement

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Ντόχα 2024: Οι ΗΠΑ ξανά στην κορυφή, ασυναγώνιστη η Σιέστρεμ

 

Οι ΗΠΑ κατέκτησαν την πρωτιά στον πίνακα μεταλλίων του 21ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κολύμβησης, που ολοκληρώθηκε στη Ντόχα.

Παρότι αγωνίστηκαν χωρίς τα περισσότερα μεγάλα αστέρια τους, οι Αμερικανοί συγκέντρωσαν οκτώ χρυσά μετάλλια, ένα περισσότερο από την Κίνα, και πήραν πίσω τα «ηνία» από την Αυστραλία, που είχε καταλάβει την πρώτη θέση πέρυσι στη Φουκουόκα, αλλά φέτος υποχώρησε τρίτη, έχοντας βέβαια και αυτή πολλές ελλείψεις. Οι πολλές και «ηχηρές» απουσίες, στο πρώτο Παγκόσμιο που διεξήχθη σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, έδωσαν την ευκαιρία σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και το Χονγκ Κονγκ, να πανηγυρίσουν τα πρώτα τους χρυσά μετάλλια στην ιστορία της διοργάνωσης.

Τον 14ο παγκόσμιο τίτλο της πανηγύρισε σήμερα (18/2) στη Ντόχα η Σάρα Σιέστρεμ, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία της στα σπριντ. Η 30χρονη Σουηδή κολυμβήτρια κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά -και τέταρτη συνολικά- το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο, σημειώνοντας χρόνο 23.69, πολύ κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ (23.61) που πέτυχε πέρυσι στη Φουκουόκα. Η Κέιτ Ντάγκλας προσπάθησε να κοντράρει τη «βασίλισσα» των 50μ., πέτυχε ρεκόρ Αμερικής με 23.91, αλλά αρκέστηκε στη δεύτερη θέση, κερδίζοντας στο τέλος την Πολωνή Καταρζίνα Βάσικ, την τρίτη του τελικού που «κατέβηκε» τα 24 δευτερόλεπτα (23.95).

Ο εκπληκτικός Ντάνιελ Γουίφεν μετέτρεψε σε… περίπατο τον τελικό των 1.500μ. ελεύθερο, κατακτώντας το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο στη διοργάνωση (μετά τα 800μ.). Ο 22χρονος Ιρλανδός κολυμβητής πήρε από την αρχή μεγάλη διαφορά και τερμάτισε σε 14:34.07, δέκα και πλέον δευτερόλεπτα μπροστά από τους υπόλοιπους φιναλίστ, ενώ για περίπου 800μ. πήγαινε στο ρυθμό του παγκοσμίου ρεκόρ του Σουν Γιανγκ. Ο Γερμανός Φλόριαν Βέλμπροκ επέστρεψε στο βάθρο μετά την περσινή απουσία του, καθώς πήρε τη δεύτερη θέση με 14:44.61, μπροστά από τον Νταβίντ Ομπρί (14:44.85), ο οποίος έγινε ο πρώτος Γάλλος που κατακτά μετάλλιο στον «μαραθώνιο» της πισίνας.

Η Ρούτα Μεϊλουτίτε πήρε ρεβάνς από τον… εαυτό της και, μετά την αποτυχία της στα 100μ. πρόσθιο (όπου αποκλείστηκε στα προκριματικά), επανήλθε δυναμικά και διατήρησε τον τίτλο της στα 50μ. πρόσθιο. Η 27χρονη Λιθουανή πήρε την πρώτη θέση με 29.40 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα για τρίτη διαδοχική φορά, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία κολυμβήτρια στο παρελθόν. Η Κινέζα Τσιαντίνγκ Τανγκ, που ήταν η νικήτρια στα 100μ., κατέρριψε για τρίτη φορά σε ισάριθμες κούρσες το ρεκόρ Ασίας και με 29.51 ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στη χώρα της ένα μετάλλιο, για πρώτη φορά μετά τις δύο διαδοχικές νίκες της Σουεζουάν Λούο, το 2001 και το 2003. Τρίτη με 30.01 ήταν η Ιταλίδα Μπενεντέτα Πιλάτο, που ανέβηκε για τέταρτη σερί διοργάνωση στο βάθρο (δύο ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια).

Αυστραλός είναι για πρώτη φορά ο πρωταθλητής κόσμου στα 50μ. ύπτιο. Ο Αϊζακ Κούπερ τερμάτισε στην πρώτη θέση του τελικού με 24.13 και «αποκαθήλωσε» από την κορυφή τον Χάντερ Αρμστρονγκ. Ο Αμερικανός με 24.33 αρκέστηκε στη δεύτερη θέση, ανέβηκε για τρίτη σερί φορά στο βάθρο, αλλά δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει πέρυσι στη Φουκουόκα. Την τριάδα συμπλήρωσε με 24.44 ο Πολωνός Κσαβέρι Μάσιουκ, που κατέκτησε για δεύτερη φορά το χάλκινο μετάλλιο, μετά το 2022.

Η Νέα Ζηλανδία πήγε στη Ντόχα χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης και θα φύγει από το Κατάρ με δύο τίτλους. Μετά τη νίκη της Ερικα Φεργουέδερ στα 400μ. ελεύθερο στην πρεμιέρα, σήμερα (18/2) ήταν η σειρά του Λιούις Κλέρμπερτ να πανηγυρίσει στα 400μ. μικτή ατομική, κατακτώντας την πρώτη θέση με 4:09.72, σε έναν τελικό χαμηλού επιπέδου (απόντος βέβαια του κατόχου του τίτλου και του παγκοσμίου ρεκόρ, Λεόν Μαρσάν). Ο Μαξ Λίτσφιλντ πήρε τη δεύτερη θέση με 4:10.40 και χάρισε στη Μεγάλη Βρετανία το παρθενικό της μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα, ενώ ο βετεράνος Ιάπωνας Νταϊγια Σέτο -τρεις φορές πρωταθλητής κόσμου- ανέβηκε για έκτη φορά στο βάθρο με 4:12.51, αφήνοντας εκτός μεταλλίων τον Αμερικανό Κάρσον Φόστερ, που ήταν δεύτερος στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από το 2005 οι ΗΠΑ μένουν εκτός βάθρου στα 400μ. μικτή.

Με ένα εξαιρετικό τελευταίο 100άρι στο ελεύθερο, η Φρέγια Κόλμπερτ έγινε η πρώτη κολυμβήτρια από τη Μεγάλη Βρετανία που αναδεικνύεται πρωταθλήτρια κόσμου στα 400μ. μικτή ατομική. Η 20χρονη αθλήτρια κατάφερε στο φινάλε να ξεπεράσει την Αναστασία Γκορμπένκο και τη Σάρα Φραντσέσκι και να φτάσει πρώτη στον τερματισμό σε 4:37.14. Η δεύτερη θέση της Γκορμπένκο (4:37.36) έχει ιστορική αξία, αφού συνιστά το πρώτο μετάλλιο που κατακτά το Ισραήλ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, ενώ η Φραντσέσκι πήρε την τρίτη θέση με 4:37.86 και επανέφερε την Ιταλία στο βάθρο του αγωνίσματος μετά από 51 χρόνια.

Το πρόγραμμα «έκλεισαν» όπως πάντα οι μικτές «σκυταλοδρομίες» ανδρών και γυναικών. Στους άνδρες οι ΗΠΑ κατέκτησαν σχετικά εύκολα τον τίτλο -για 15η φορά στις 21 διοργανώσεις-, με τους Χάντερ Αρμστρονγκ, Νικ Φινκ, Ζακ Χάρτινγκ και Ματ Κινγκ να τερματίζουν σε 3:29.80. Η Ολλανδία έκανε την έκπληξη και με χρόνο 3:31.23 πήρε για πρώτη φορά μετάλλιο στο αγώνισμα, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε η Ιταλία (3:31.59), η οποία σίγουρα θα είχε καλύτερη τύχη αν αγωνιζόταν ο τραυματίας Τόμας Τσέκον. Στις γυναίκες, οι Αϊόνα Αντερσον, Αμπι Χάρκιν, Μπριάνα Θρόσελ και Σέινα Τζακ χάρισαν στην Αυστραλία τη νίκη με 3:55.98 (για πρώτη φορά από το 2007), εκμεταλλευόμενες βέβαια και την απουσία των ΗΠΑ, που μετρούσαν τέσσερα σερί χρυσά στο αγώνισμα. Με τη Σάρα Σιέστρεμ να κάνει ένα εξαιρετικό 100άρι στην πεταλούδα, η Σουηδία πήρε τη δεύτερη θέση με 3:56.35, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του 2015 στο Καζάν, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε -για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση- ο Καναδάς με 3:56.43.

Περισσότερα

Click to comment

Trending