Connect with us
Advertisement

SUPERLEAGUE

Η ΑΕΚ έκανε το αυτονόητο

Τελείωσε τη… δουλειά με σούπερ Λιβάι και τώρα Νοά! Η ΑΕΚ επικράτησε 0-4 της Ίντερ Ντ’ Εσκάλδες στην Ανδόρα με πρωταγωνιστή τον… ασταμάτητο Γκαρσία που πέτυχε χατ-τρικ και σφράγισε την πρόκριση στον 3ο προκριματικό γύρο του UEFA Conference League εκεί όπου πλέον θα συναντήσει την Νοα απο την Αρμενία. Η Ένωση, κυρίως στο πρώτο μέρος παρουσίασε προβληματική εικόνα, ωστόσο είχε έναν σούπερ Λιβάι Γκαρσία που το πήρε… πάνω του ανοίγοντας το σκορ εντυπωσιακή κούρσα και τελείωμα στο 29’, πέτυχε δεύτερο τέρμα στο 74’ με φανταστικό τελείωμα, ενώ στο 86’ ολοκλήρωσε το δικό του σόου, με το τρίτο του προσωπικό τέρμα. Ενδιάμεσα, στο 83’, ο Άμραμπατ επίσης είχε προσθέσει το όνομα του στον πίνακα των σκόρερ. Σημαντικός για την ΑΕΚ και ο Στρακόσα με δύο κομβικές επεμβάσεις, ξεχώρισαν επίσης και οι Κοϊτά-Αμραμπατ που μπήκαν αλλαγή, ωστόσο οι κιτρινόμαυροι πρέπει να βελτιωθούν πολύ με δουλειά και τους νέους παίκτες που θα μπουν στη λίστα, για να συνεχίσουν (και) μετά τον Αύγουστο στην Ευρώπη. Ρεσιτάλ στην εξέδρα από τους 300 ηρωικούς Ενωσίτες που βρέθηκαν στην Ανδόρα και αποθέωσαν Αλμέιδα και ποδοσφαιριστές. 

Με τη γνωστή διάταξη (4-4-1-1) παρέταξε την ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα, έχοντας όμως στο δεξί άκρο τον Βίντα, λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τον Ρότα. Από εκεί και πέρα οι Μουκουντί-Κάλενς συνέθεταν το δίδυμο στα στόπερ, ο Χατζισαφί ήταν αριστερά, οι Σιμάνσκι-Γιόνσον στον άξονα, ο Φερνάντες στο δεξί φτερό, ο Γκατσίνοβιτς στο αριστερό και ο Λιούμπισιτς κινούνταν ελεύθερος πίσω από τον Λιβάι Γκαρσία. Η αλήθεια είναι πως οι κιτρινόμαυροι χρειάστηκαν ένα μεγάλο διάστημα να προσαρμοστούν στις ανάγκες του αγώνα, καθώς για περίπου μισή ώρα η εικόνα τους ήταν προβληματική. Τα επίπεδα δημιουργίας ήταν σε χαμηλό επίπεδο, ενώ και ανασταλτικά δεν υπήρχε η απαραίτητη ένταση και συγκέντρωση, με την ομάδα να μοιάζει ανασφαλής. Όλη αυτή η κατάσταση έδωσε θάρρος στην Ίντερ Ντ’ Εσκάλδες που απείλησε πρώτη στο 19’ αρχικά με το δοκάρι από διπλή κόντρα στα πόδια Χατζισαφί – Μπερλάνγκα, ενώ στην εξέλιξη σε νέα προσπάθεια των γηπεδούχων, ο Βίντα αλλοίωσε την πορεία της μπάλας και τελείωσε ο κίνδυνος. Η ΑΕΚ μετά το 20λεπτο προσπάθησε να ανεβάσει κάπως ρυθμό και να παίξει με μεγαλύτερη συγκέντρωση και σιγουριά στις μεταβιβάσεις ωστόσο η βελτίωση ήταν ελάχιστη. Αυτό που έδωσε μια παραπάνω ώθηση στην ομάδα, ήταν το φανταστικό γκολ του Λιβάι Γκαρσία στο 29’. Ο επιθετικός της ΑΕΚ πήρε την μπάλα από τον άξονα και με μια εντυπωσιακή κούρσα και άψογο τελείωμα έκανε το 0-1, προσφέροντας ένα μαξιλαράκι ασφαλείας στην ομάδα. Στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου μέρους η Ένωση έχοντας σκοράρει βελτιώθηκε ελαφρώς, έβγαλε κάπου συνδυασμούς επιθετικά αλλά και πάλι η εικόνα της ήταν προβληματική. Στο 35’ ήταν μια καλή προϋπόθεση όπου ο Λιβάι έχασε το κοντρόλ ενώ και στο 42’ η ομάδα αναπτύχθηκε ωραία αλλά το σουτ του Λιούμπισιτς ήταν εντελώς άστοχο. Δευτερόλεπτα αργότερα η Ίντερ Ντ’ Εσκάλδες απάντησε και απείλησε σοβαρά με σουτ του Ντε Λα Τόρε αλλά ευτυχώς ο Στρακόσα με σωτήρια επέμβαση είπε όχι σε βέβαιη παραβίαση. Η τελευταία φάση του πρώτου μέρους ανήκε στην ΑΕΚ και ήρθε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Οι κιτρινόμαυροι ίσως για πρώτη φορά έβαλαν ωραία κάτω την μπάλα, αναπτύχθηκαν από τα άκρα, με τον Φερνάντες να σπάει την μπάλα προς τα έξω αλλά στο σουτ που επιχείρησε ο Γιόνσον, αυτή έφυγε ελάχιστα έξω.  

Ίδια μορφή είχε και το ξεκίνημα του β’ μέρους στην Ανδόρα, με την ΑΕΚ να έχει έλλειψη συγκέντρωσης, έλλειψη αποφασιστικότητας ενώ γίνονταν και αρκετά λάθη. Στον 51’ μάλιστα λίγο έλλειψε να γίνει η ζημιά όταν η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Στρακόσα, ενώ λίγο αργότερα προέκυψε πρόβλημα με τον Γιόνσον, ο οποίος δέχτηκε ένα χτύπημα με τον Τσέχο Μπέρκα να δίνει με καθυστέρηση το φάουλ. Ο Δανός μέσος έχοντας εμφανή πόνο ήταν αδύνατο να συνεχίσει και στο 56’ ο Αλμέιδα προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή που ήταν αναγκαστική φέρνοντας στον άξονα τον Μάνταλο. Στο 59’  η Ίντερ Ντ’ Εσκάλδες για πρώτη φορά στην επανάληψη απείλησε σοβαρά με μια κοντινή προσπάθεια του Ριαχί με την ΑΕΚ να βγάζει αδυναμία στα μαρκαρίσματα. Η απάντηση των κιτρινόμαυρων ήρθε στο 65’, όταν ο Φερνάντες έκανε το μπάσιμο από δεξιά, έδωσε έτοιμο γκολ στον Μάνταλο αλλά εκείνος ανενόχλητος από το ύψος του πέναλτι πλάσαρε άουτ. Γενικότερα όμως η ΑΕΚ έμοιαζε σαν μια ομάδα με μεγάλη αστάθεια που έκανε το εύκολο λάθος και δεν είχε ούτε την συγκέντρωση για να βγάλει ασφάλεια ούτε την αποφασιστικότητα να τελειώσει το ματς. Στο 72’ ο Αλμέιδα έφερε στο ματς τον Κοιτά, αλλάζοντας τον Γκατσίνοβιτς που έδωσε ελάχιστα πράγματα, θέλοντας να φέρει παράλληλα φρεσκάδα και ταχύτητα. Η ΑΕΚ μπαίνοντας στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα έψαξε το δεύτερο γκολ και το βρήκε στο 74’. Όταν ο Χατζισαφί έκανε στοχευμένο γέμισμα, βρήκε τον Λιβάι και αυτός αφού κατέβασε όμορφα με ψύχραιμο τελείωμα έγραψε το 0-2. Η ΑΕΚ στο 76’ κινδύνευσε από μια κεφαλιά του Αντρέου, όπως συνέβη και στο 78’, όταν υπήρξε και πάλι πρόβλημα στην άμυνα, Μουκουντί και Σιμάνσκι δεν απομάκρυναν αλλά ευτυχώς η Ίντερ δεν εκμεταλλεύτηκε την λάθος εκτίμηση. Στο 81’ ο Αλμέιδα προχώρησε σε δυο ακόμα αλλαγές βάζοντας τον Άμραμπατ που πήγε δεξιά στη θέση του Φερνάντες, ενώ έφερε στο ματς και τον Ρότα αντί του Χατζισαφί, με τον Κάλενς να πηγαίνει στο αριστερό άκρο. Δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στο ματς μάλιστα ο Άμραμπατ έφυγε από δεξιά, αξιοποιώντας την πάσα του Μάνταλου, πάτησε περιοχή και με διαγώνιο σουτ έγραψε το 0-3, ενώ στο 86’ ήρθε και το τέταρτο γκολ. Προϊόν της ατομικής ποιότητας του Λιβάι Γκαρσία ο οποίος πέρασε δύο αντιπάλους του και με άριστο τελείωμα δεν άφησε περιθώρια στον αντίπαλο διαμορφώνοντας το τελικό 0-4.

ΙΝΤΕΡ ΝΤ’ ΕΣΚΑΛΔΕΣ: Μουνιόθ, Πουέντες, Τόρες, Φεχέρ, Ντε Λα Τόρε, Μαρτίνεθ, Μπερλάνγκα, Μπουχάρμα, Αλόνσο, Λόπεθ, Γκαγιέγο. 

ΑΕΚ: Στρακόσα, Μουκουντί, Βίντα, Κάλενς, Χατζισαφί (81’ Ρότα), Σιμάνσκι, Γιόνσον (56’ λ.τρ. Μάνταλος), Φερνάντες (81’ Άμραμπατ), Γκατσίνοβιτς (72’ Κοιτά), Λιούμπισιτς, Λιβάι Γκαρσία. 

Click to comment

Trending