Connect with us
Advertisement

ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Μακροχρόνια 2023-24 έως… 30.00 #nbozionelos

Ο Νίκος Μποζιονέλος ακτινογραφεί τη Super League και το top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων προσφέροντας μακροχρόνια στοιχήματα για… κάθε τσέπη #nbozionelos

Ως σας… μάθει εδώ και χρόνια, η πρώτη χρονικά διακοπή των πρωταθλημάτων δίνει λαβές και αφορμές για τα πρώτα μακροχρόνια της σεζόν. Και έπονται, συν τω χρόνω, άλλα, προς τον Φεβρουάριο αλλά το… ζουμί είναι τώρα. Αρχές Σεπτέμβρη, που έχει υπάρξει και μια πρώτη εικόνα των ομάδων – αλλά με την υποσημείωση ότι γίνονται πολλές μεταγραφές τέλη Αυγούστου, οι οποίες συχνά αλλάζουν τις ισορροπίες.

Με τρίπτυχο μελέτης, αποδόσεων και ενστίκτου, ιδού οι επιλογές μου.

Premier League – Στο 30άρι για την… αλητεία

Δεν ανακαλύπτω δα και την Αμερική εκτιμώντας ότι ουδεμία μπορεί να απειλήσει τη Σίτι, βέβαια είναι πάντα παγίδα σεζόν μετά από… σάρωση τίτλων και, δη, του Champions League. Και δεν υπάρχει άλλη, πλην της Αρσεναλ, να την απειλήσει μιας και η Γιουνάιτεντ ήδη βγάζει θεματάκια, στη Λίβερπουλ δεν πέφτουν φράγκα για μεταγραφές, η Τότεναμ θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον Κέιν και η Τσέλσι έχει κατακτήσει ανέκδοτο. Βέβαια το νεανικό του ρόστερ των «gunners», έχοντας και Ευρώπη παράλληλα, αποτελεί τροχοπέδη αλλά από πέρυσι έδειξαν πραγματάκια.

Μακροχρόνια 2023-24 έως… 30.00

Season changer μπορεί να αποτελέσει μια… περσινή μεταγραφή: ο Ντάργουιν Νούνιες που δεν υπολογιζόταν αρχικά καν για βασικός, σκόραρε δις ως αλλαγή στο διπλό (με δέκα παίκτες) στο Νιούκαστλ, ήταν εξαιρετικός στην 3άρα επί της Βίλα και δεν αποκλείεται να ήρθε η δική του σειρά μετά την πρώτη, αναγνωριστική εντέλει, χρονιά. Και σκεφτείτε ότι πληρώνει 30άρι για πρώτος σκόρερ, έριξα μια ψιλή έτσι, για τη… λιβερπουλίστικη αλητεία. ΟΚ, απέναντι στον Χάαλαντ είναι το αγόρι αλλά ποτέ δεν ξέρεις, είναι μεγάλη η σεζόν…

For the record είναι στο 1.40 η Σίτι για τίτλο, 8άρια πληρώνει η Αρσεναλ, 9άρια η Λίβερπουλ. Και για πρώτη δυάδα είναι στο 2.60 και στο 3.00 αντίστοιχα – «αγοράζεται» το δεύτερο, κόντρα στους… οιωνούς. Μόνο αρνητικό, οι Πέμπτες των «κόκκινων» (ελέω Europa League, όπου ειδικά στον όμιλο το rotation είναι επιβεβλημένο).

Επίσης, δεν βλέπω τη Νιούκαστλ φέτος στην πρώτη 4άδα (έχοντας παράλληλα και Champions League και όχι ανάλογο ρόστερ), ίσως κάνει την έκπληξη η Τότεναμ. Δεν έμπλεξα πάντως. Και μεγάλο ερώτημα στη σεζόν η Τσέλσι του Μαουρίσιο Ποσετίνο – κυρίως το πόσο θα παρουσιαστεί ως… ομάδα και όχι ως συνονθύλευμα.

Για top half, ήτοι στις πρώτες 10 ομάδες της σεζόν, «κύκλωσα» την… ΠΑΕ Νότιγχαμ Φόρεστ. Και φέτος ενισχύθηκε, ερχόμενη από το περσινό ντεμαράζ (που την κράτησε στην κατηγορία), πιο «διαβασμένη» και ήδη έδειξε (με Γιουνάιτεντ και Τσέλσι) πραγματάκια για να την υπολογίζεις. Ναι, μπορεί στο τέλος να βγει π.χ. 12η αλλά μια ζαριά, αξίζει για την ομάδα του Στιβ Κούπερ.

Για… φούντο, ίσως η Εβερτον να αποτελεί μια καλή ευκαιρία στοιχηματικά αφού δεν πείθει ούτε τους οπαδούς της (μόνο της «συν» ο προπονητής Σον Ντάις) ενώ επί δικαίω η Λούτον τιμάται στο… 1.25 για να πέσει (και στο 2.20 για να είναι ουραγός). 

BundesligaTo «πράσινο» 16άρι

Έντεκα σερί τίτλους μετά πλέον η Μπάγερν στην πιο… βαρετή εξέλιξη του top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και έδωσε δικαιώματα πέρυσι (παίρνοντας τον τίτλο επειδή η Ντόρτμουντ δεν νίκησε την αδιάφορη Μάιντζ) ενώ είχε χειρότερο ρόστερ από ό,τι το φετινό, παρουσία Χάρι Κέιν βεβαίως βεβαίως. Με τη φυγή του Σαντιό Μανέ και την παρουσία του Τόμας Τούχελ στον πάγκο, δείχνει ανίκητη – πώς να κουβεντιάσεις ότι μπορεί να το χάσει;

Όχι από την Ντόρτμουντ αλλά ίσως από τη Λειψία, η οποία κατέκτησε δύο συνεχόμενα κύπελλα, έχει ρίξει έξι γκολ στην Μπάγερν στις τελευταίες δύο επισκέψεις της στο Μόναχο (η τελευταία για το Σούπερ Καπ) και έχει κάνει πολύ δυνατές μεταγραφές (Μπαουμγκάρντερ, Σάιβαλντ, Σέσκο, Οπεντά, Μπιτσιαμπού, Λουκέμπα) προκειμένου να καλύψει τα κενά που άφησαν οι εντυπωσιακές πωλήσεις της (Ενκουκού, Σζόμπολσαϊ, Σόρλοθ, Γκβάρντιολ). Βέβαια, απλά κουβέντα να γίνεται…

Στοιχηματικά, η αξία θαρρώ πως είναι στην 4άδα, όπου η Λέβερκουζεν του Τσάμπι Αλόνσο εκκίνησε με 3/3 νίκες και απειλεί, η Αϊντραχτ δείχνει δυνατή, η Βόλφσμπουργκ ίσως αποδειχθεί καλύτερη από πέρυσι ενώ η Ουνιόν θα βιώσει πρωτόγνωρες… σεντονάτες καταστάσεις, τις οποίες δεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί.

Κυνικά, η Λέβερκουζεν δείχνει πιο πιθανή για να απειλήσει την Μπάγερν από ό,τι Λειψία και Ντόρτμουντ, ειδικά αν δει κανείς τις κινήσεις των Βεστφαλών (τους δώσαμε και Φίλκρουγκ… εμείς η Βέρντερ, πάγο σε Εσκιμώους πουλήσαμε). Πιο ομοιογενής και ενισχυμένη (Μπονοφάτσε, Τσάκα, Χόφμαν, Αρτούρ, Γκριμάλντο) η Μπάγερ, τουλάχιστον έτσι δείχνει.

Μακροχρόνια 2023-24 έως… 30.00

Για υποβιβασμό, η Βέρντερ του 35χρονου (!) Ολε Βέρντερ αποδυναμώθηκε χάνοντας μεταξύ άλλων τον Φίλκρουγκ και στερείται πολλών λύσεων – θα εκπλαγώ ακόμη κι αν πάμε στα μπαράζ παραμονής ως 16οι. Και, πείτε το ένστικτο, η Αουγκσμπουργκ που και δεν έδειξε τίποτε στο ξεκίνημα και κάθε χρόνο τη γλιτώνει – δεν είναι κάθε μέρα του Αϊ Γιαννιού.

Βέβαια, για να πέσουν αυτές, θα σωθούν η Ντάρμσταντ και η Χάιντενχαϊμ, οι νεοφώτιστες που έχουν τα πιο αδύναμα ρόστερ; Ποτέ δεν ξέρεις… Τις βλέπω με συμπάθεια, θαρρώ πως μια από τις δύο ίσως τη… σκαπουλάρει.

Serie A – Στο 5.00 η «λύκαινα»

Πέρυσι η Νάπολι πέρυσι έπιασε στον… ύπνο τους πάντες, παίρνοντας με άνεση το πρωτάθλημα. Οι υπόλοιποι μεγάλοι θα προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν και να επιστρέψουν στη μάχη του σκουντέτο, σε ένα ακόμη Campionato δίχως γκραν φαβορί – κι ας φέρνουν οι αποδόσεις την Ιντεράρα ένα… κλικ μπροστά. Έχει όμως, όπως και η Μίλαν, αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, η Γιουβέντους μετά την περσινή κακή σεζόν και χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ίσως επωφεληθεί της κατάστασης ενώ αίνιγμα είναι οι φετινές Λάτσιο και Ρόμα.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι απώλειες τύπου Λουκάκου, Μπρόζοβιτς, Σκρίνιαρ, Ονάνα, Τζέκο, ακόμη και του τίμιου Γκαλιαρντίνι, δεν αναπληρώθηκαν, εκτός αν θεωρεί κανείς ότι ο Μάρκους Τιράμ θα βάλει… 25 γκολ. Απίθανο. Θα έχουμε θεματάκια φέτος. Αντίθετα, το κέρδος της Μίλαν είναι αφενός η ηρεμία με τον Στέφανο Πιόλι στον πάγκο, αφετέρου οι προσθήκες των Πούλισικ, Τσουκουέζε, Λόφτους-Τσικ, Οκαφόρ, Μούσα και Ρομέρο, μόνες σημαντικές αποχωρήσεις οι Τονάλι και Ντίαθ.

Η Γιουβέντους, αν δεν είχε την τιμωρία των 10 βαθμών, θα είχε μπει με άνεση στην 4άδα πέρυσι – και μιλάμε για μια Γιούβε μετριότατη, του μισού-μηδέν και με τον Μαξ Αλέγκρι στο στόχαστρο των τιφόζι της. Χωρίς φανφάρες, δύναται να επανέλθει στο Champions League.

Μακροχρόνια 2023-24 έως… 30.00

Η Ρόμα (που ανέκαθεν έβλεπα με συμπάθεια, ακόμη περισσότερο από τότε που προσέλαβε τον Ζοσέ Μουρίνιο) έφτασε μια ανάσα από δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τρόπαιο, έχει «γλυκαθεί» με την Ευρώπη κι αυτό της κοστίζει εντός συνόρων. Ο Πάουλο Ντιμπάλα είναι ευπαθής σε τραυματισμούς, ο Ρομέλου Λουκάκου δίνει βάρος στην επίθεση αλλά τα χρόνια περνούν, οι προσθήκες των Εντικά, Αουάρ και Παρέδες θα βοηθήσουν. Θέλει 4άδα, ο ενθουσιασμός φάνηκε από τα 45.000 διαρκείας και οι δανεικοί (Γιορέντε, Κρίστενσεν, Ρενάτο Σάντσες και Αζμούν) ίσως όντως κάνουν τη διαφορά, όπως και ο Παρέδες που αφίχθη δανεικός από την Παρί. «Κυκλωμένη» για 4άδα η… λύκαινα.

Για τη, δε, Νάπολι, η «συνταγή» χάλασε μετά την αποχώρηση του Λουτσιάνο Σπαλέτι και αντ’ αυτού έφερε τον μέτριο Ρούντι Γκαρσιά σε μια ομάδα που έχασε Ντομπελέ και Κιμ.

Στην… ουρά, οι Εμπολι, Λέτσε και Βερόνα εξασφάλισαν πέρυσι την παραμονή, ο στόχος παραμένει ο ίδιος μαζί με τις νεοφώτιστες Τζένοα (του Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο!), Κάλιαρι και Φροζινόνε. Τούτα θεωρητικά, πρακτικά για υποβιβασμό ίσως φανεί value η Ουντινέζε, που έκανε έναν μετριότατο β’ γύρο πέρυσι και για μια ακόμα φορά προχώρησε στη μαζική απόκτηση παικτών από ομάδες του εξωτερικού.

Πιο ρεαλιστικά, η Βερόνα τη γλίτωσε πέρυσι στα μπαράζ (με τη Σπέτσια), έφερε τον γυρολόγο της Serie B και πέρυσι στη Λέτσε, Μάρκο Μπαρόνι, δίχως να ενισχυθεί ως έπρεπε.

Primera Division – Τα ράσα κάνουν τον… παπά στο 2.55

Τα ράσα κάνουν τον… παπά ή ένας Μπέλινγκχαμ θα φέρει την άνοιξη; ΡΕΑλιστικά (και ουδέποτε έκρυψα ότι είμαι αρρωστάκι Ρεάλ…) το πρώτο. Η «βασίλισσα» έχει μπει σε μια εποχή όπου Μόντριτς και Κρόος έρχονται από τον πάγκο, δίνοντας χώρο στα νέα παιδιά (Καμαβινγκά, Τσουαμενί, Γκιουλέρ), ο Μπενζεμά δεν μένει πια στη Μαδρίτη και το νέο σύστημα του Κάρλο Αντσελότι (τα Βραζιλιανάκι Βινίσιους και Ροδρίγο μπροστά, με πίσω τους τον Αγγλο) εκτιμώ πως δεν αρκεί. Όχι φέτος. Αν και η Ατλέτικο δυνάμωσε στην άμυνα και δείχνει έχει τα φόντα να μπει σφήνα στο δίπολο, δύσκολα ο φετινός τίτλος δεν θα καταλήξει στη Βαρκελώνη.

Μακροχρόνια 2023-24 έως… 30.00

Ναι, με τον Λεβαντόφσκι με ένα χρόνο παραπάνω στην πλάτη αλλά με πληθώρα εναλλακτικών λύσεων πια για μια Μπάρτσα που απέκτησε Γκιντογάν, Ρομέου, Ζοάο Φέλιξ και Ζοάο Κανσέλο.

Για την 4η θέση θα παλέψουν η Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ, η ανανεωμένη Βιγιαρεάλ, η Σοσιεδάδ, που καλείται να διαχειριστεί και τη συμμετοχή στο Champions League και, ίσως, η Μπέτις, την οποία οι αποδόσεις υποτιμούν.

Ναι, η Σεβίλλη, παρά τις 3/3 ήττες στο ξεκίνημα, ίσα ίσα το ότι μπήκε με το αριστερό ανέβασε και τις αποδόσεις για να βρεθεί ψηλά. Αντίθετα, αν και η Βιγιαρεάλ ξεφορτώθηκε (απολύθηκε) τον ξεπερασμένο Κίκε Σετιέν από τον πάγκο, δεν την περιμένει καλή σεζόν αφού τα κενά των Πάου Τόρες, Τζάκσον και Τσουκουέζε δεν καλύφθηκαν επάξια.

Στο κάτω μισό, είναι δέκα ομάδες που θα παλέψουν για τη σωτηρία. Πολλά θα κριθούν και από την ενίσχυσή τους που ολοκληρώθηκε τέλη του μήνα, δεδομένα Λας Πάλμας και Αλμερία είναι σε δύσκολη θέση κι ακολουθούν Αλαβές και Κάντιθ. Ίσως (μ’ αρέσει η απόδοση…) και η Ράγιο που αντί του επιτυχημένου Αντόνι Ιραόλα έφερε τον άπειρο Φρανσίσκο που δεν στέριωσε πάνω από έναν χρόνο στις τελευταίες του ομάδες (Ουέσκα, Χιρόνα, Έλτσε) ενώ αποδυναμώθηκε μεταγραφικά σημαντικά γρανάζια (Φραν Γκαρθία, Κατένα, Κομεσάνια).

Ligue 1 – Ο Χίτερ και το Στρασβούργο

Με 18 ομάδες πλέον η πρώτη κατηγορία, σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης του προγράμματος ώστε να γίνουν και ανταγωνιστικότερες στην Ευρώπη οι ομάδες. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι όμως ότι στο νέο (ελβετικού συστήματος – μια μ@λακία και μισή, κοντολογίς…) Champions League βγάζει τρεις ομάδες απευθείας και μια στα προκριματικά, αντί για 2+1 που ίσχυε ως και πέρυσι.

Αν δεν ξεπεταχτεί καμιά… Λιλ φέτος (απίθανο), ο τίτλος θα παραμείνει στο Παρίσι, ειδικά τώρα που η Παρί Σεν Ζερμέν και καλό προπονητή πήρε (Λουίς Ενρίκε) και ξεφορτώθηκε το μίασμα ονόματι Νεϊμάρ.

Μαρσέιγ και Ρεν δείχνουν αρκετά ενισχυμένες, η Λιόν ζει περίεργο κλίμα ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία του Στρασβούργου, που άλλαξε σελίδα. Στην… ουρά, Μετς και Χάβρη, που επέστρεψαν στην κατηγορία, είναι τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάπου απόδοση με αξία. Ο Μαρθελίνο αργά ή γρήγορα θα τη στρώσει τη Μαρσέιγ, ψηλά θα είναι. Η Λανς όχι φέτος, ειδικά έχοντας παράλληλα… σεντόνι και έχοντας απωλέσει τους ηγέτες Φοφανά και Οπεντά.

Μακροχρόνια 2023-24 έως… 30.00

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μονακό που πήρε τον εξαιρετικό Αντι Χίτερ για τον πάγκο, με στόχο την επάνοδο στο Champions League (απ’ όπου λείπει φέτος για… πέμπτη σεζόν παρακαλώ) και κράτησε πρακτικά την περσινή ομάδα (πλην Ντισασί). Θετικό στοιχείο το ότι δεν έχει Ευρώπη στο πρόγραμμα.

Και για πλασάρισμα στην 6άδα κράτησα (για έκπληξη…) το ανανεωμένο Στρασβούργο, που έφερε τον Πατρίκ Βιεϊρά για τον πάγκο, ενισχύθηκε με Σιλά, Ντεμενγκέ και Εμένγκα περνώντας στην εποχή της ιδιοκτησίας της BlueCo, που έχει και την Τσέλσι, και πλέον αλλάζουν σιγά σιγά οι στόχοι. Με την Τσέλσι υπάρχει άμεση συνεργασία (πήρε δανεικό τον Βραζιλιάνο ακραίο Γκάμπριελ) αλλά δεν κάλυψε το κενό του αρχισκόρερ Ντιαλό (Αλ Σαμπάμπ). Ρίσκο είναι, άλλωστε…

Για… φούντο, κύκλωσα τη νεοφώτιστη Μετς όπου συναντάμε το γνωστό δίδυμο που συνυπήρξε στη Ρεν (2003-06) και στον Παναθηναϊκό (2020-21), στην Αθήνα με μεγάλη αποτυχία: ο (70χρονος πια) Λάζλο Μπόλονι και ο τεχνικός διευθυντής Πιερ Ντρεοσί. Το υλικό της είναι πολύ οριακό και μοιάζει περισσότερο με ομάδας β’ κατηγορίας.

Super League – Εποχές… ΠΟΚ

Μακροχρόνια 2023-24 έως… 30.00

Για τους νέους, ΠΟΚ σήμαινε «Ποδοσφαιρικές Ομάδες Κέντρου» και ήταν η προ δεκαετιών συμμαχία Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και Ολυμπιακού – που δεν ευδοκίμησε για πολύ εντέλει.

Οι τελευταίες μεταγραφές αλλά και τα ευρωπαϊκά προκριματικά άλλαξαν και τις αποδόσεις, με τον Ολυμπιακό να είναι πλέον πιο κοντά στην ΑΕΚ (που παραμένει πρώτο φαβορί) και να ανοίγει την «ψαλίδα» από τον Παναθηναϊκό, με τον ΠΑΟΚ να καιροφυλαχτεί – κι αυτός με ενισχύσεις στο τέλος.

Ο τίτλος θα παραμείνει στην Αττική. Η ΑΕΚ δεν πήρε ως τώρα τον στόπερ που έψαχνε εδώ και καιρό, ο Παναθηναϊκός απαξίωσε ευκαιρίες της τελευταίας ημέρας των μεταγραφών, οι Γιόβετιτς και Ποντένσε ανεβάζουν επίπεδο τον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ έχει σαφώς πιο καλό και πιο χαμηλό ηλικιακά ρόστερ από πέρυσι.

Κοντολογίς, ξανά στα play offs θα κριθεί, πιθανώς ξανά οριακά. Κυνικά θα έλεγα «Ολυμπιακός» (κι ας είναι γνωστά τα παναθηναϊκά μου συναισθήματα) αλλά είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις.

Οπότε, στροφή σε 6άδα και υποβιβασμό. Για τα play offs φαβοριτιζόταν ο Αστέρας Τρίπολης και, μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, ο ΟΦΗ. Αν δεν μπει πάλι σφήνα ο Βόλος (δύσκολο φέτος) και έχοντας εμπιστοσύνη στον Μίλαν Ράσταβατς, ίσως τα καταφέρουν οι Αρκάδες.

Για υποβιβασμό, με τη μεσολάβηση των play out βεβαίως βεβαίως, έδωσαν καλά στοιχεία στο ξεκίνημα Πανσερραϊκός και Κηφισιά, η Λαμία έχει ενισχυθεί οπότε το βλέμμα στρέφεται πρωτίστως στον Παναιτωλικό (ποιος Σούρερ…).

Κατά τα λοιπά…

Champions League: εννοείται πως η κάτοχος Σίτι είναι πρώτο φαβορί, η σεζόν είναι μεγάλη βέβαια. Πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, καλά καλά δεν ξεκίνησε. Απλά, την Μπάγερν με Τούχελ και Κέιν, τη βλέπω ήδη. Πολύ…

Eredivisie: αν και κάπως αποδυναμωμένη, η ΑΖ Αλκμάαρ μπήκε στη σεζόν με 3/3 νίκες σε ένα πρωτάθλημα όπου ο μέσος θεατής βλέπει τη Φέγενορντ πρώτη φαβορί και οι αποδόσεις… τρίτο. Κράτησα την ΑΖ για πλασάρισμα στην τριάδα πάντως.

Μακροχρόνια 2023-24 έως… 30.00

SuperLig: η Γαλατασαράι πήρε τα πρωτεία από την Τραμπζονσπόρ, μαζί με τη Φενέρμπαχτσε έχουν ενισχυθεί σε… τρομακτικό βαθμό. Μπακαμπού, Ικάρντι, Ζαχά, Ντέμπιρμπαϊ, Τετέ και Ντάβιντσον Σάντσες η Γαλατά, Τζέκο, Τάντιτς, Κεν, Φρεντ, Λιβάκοβιτς, Μπεκάο και Σιμάνσκι η Φενέρ που, στα μάτια μου, έχει τον πρώτο λόγο. Εννέα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, είναι πολλά…

Primeira Liga: η Μπενφίκα πέρυσι είχε ξεφύγει με 10 βαθμούς και λίγο έλειψε να το χάσει από μια Πόρτο που στην 6ετία του Σέρζιο Κονσεϊσάο έχει υποστεί μόλις… έξι ήττες. Σειρά της, φέτος.

Join my social

Μπορείτε να βρείτε τα κανάλια μου για στοιχηματικό chat και στο Telegram, και στο Viber και στο Whats App!

Όπου βολεύεστε καλύτερα, join.

Μπορείτε επίσης να βλέπετε και video στο TikTok μου.

Και με ένα κλικ ΕΔΩ μπορείτε να δεις όλα μου τα social – και όχι μόνο!

Περισσότερα

Click to comment

Trending