Connect with us
Advertisement

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

10+1 facts για το GP του Κατάρ

 

Το 18ο Grand Prix της Formula 1 είναι προ των πυλών και αυτή την φορά τόπος του… εγκλήματος είναι η πίστα της Λουσαΐλ, στο Κατάρ. Ωστόσο, το ertsports.gr σας παραθέτει 10 γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε, με… μπόνους.

Κατάρ σαν λέμε… καύσωνας. Αν και το GP προγραμματίστηκε εσπευσμένα προς το τέλος του χρόνου, οι θερμοκρασίες παραμένουν ακραίες και οι οδηγοί ενδέχεται να ταλαιπωρηθούν σε υψηλό βαθμό.

Το Κατάρ μπορεί να μην έχει όσο “πλούσια” ιστορία έχουν άλλα σιρκουί στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρον και για αυτό βρίσκεται στο καλεντάρι της F1. Για αυτό, το ertsports.gr έχει κάνει μία… σούμα για εσάς, ούτως ώστε να γνωρίζετε 10 εκ των βασικότερων πραγμάτων για την πίστα του Λουσαΐλ με ένα fact μπόνους!

10+1 facts

  1. Η κύρια ευθεία στο σιρκουί του Κατάρ έχει μήκος λίγο μεγαλύτερο από το ένα χιλιόμετρο.
  2. Αφού η Formula 1 έτρεξε στο Λουσαΐλ για πρώτη φορά το 2021, το πρωτάθλημα μεταφέρθηκε στην Σαουδική Αραβία για τον αγώνα στο “Jeddah Corniche Circuit”. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικοί αγώνες σε νέες εγκαταστάσεις, μετά το γερμανικό και το αυστριακό GP του 1970.
  3. Πάνω από 500 χιλιόμετρα καλωδίων βοηθούν στο να παραμείνει η συγκεκριμένη πίστα φωτισμένη την νύχτα.
  4. Στο Κατάρ βρέχει μόνο 9 ημέρες το χρόνο, αλλά κατάφερε να προκαλέσει… χάος στον αγώνα MotoGP του 2009. Οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν στην καθυστέρηση του αγώνα κατά μία μέρα, ο οποίος διεξήχθη την Δευτέρα.
  5. 80.000 χιλιάδες φίλαθλοι παρακολούθησαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του GP Κατάρ 2021.
  6. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 διεξήχθη στο Κατάρ από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, όντας και ο λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε ο αγώνας F1 2022. Ωστόσο, η επιλογή αυτών των μηνών από την FIFA οφείλεται στο γεγονός αποφυγής της καλοκαιρινής ζέστης, με αποτέλεσμα το Μουντιάλ να μην διεξάγεται για πρώτη φορά εντός της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου.
  7. Για ένα διάστημα, το Lusail Circuit ήταν ο μεγαλύτερος φωτισμένος αθλητικός χώρος στον κόσμο, μέχρι που αυτόν τον τίτλο έλαβε το Yas Marina Circuit, στο Άμπου Ντάμπι όταν άνοιξε, το 2009.
  8. Η πίστα βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, στην Ντόχα, και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την φιλοξενία του πρώτου αγώνα MotoGP, στο Κατάρ το 2004. Το εντυπωσιακό είναι πως η πίστα ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις έναν χρόνο!
  9. Είναι σχεδιασμένη κυρίως για αγώνες μοτοσικλετών. Αγγίζει το μήκος των 5.4 χιλιομέτρων και είναι μία γρήγορη πίστα, στην οποία κυριαρχούν οι στροφές μεσαίας και υψηλής ταχύτητας.
  10. Αυτή την εποχή στο Κατάρ, αν και δεν είναι καλοκαίρι, η θερμοκρασία αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου, με την νυχτερινή να πέφτει μέχρι τους 31, παρά το γεγονός πως δεν είναι καλοκαιρινοί μήνες.

+1. Ο Μαξ Φερστάπεν μπορεί να “στεφθεί” πρωταθλητής για τρίτη φορά στην καριέρα του, συνεχόμενη κι’ όλας, εάν πετύχει 3 βαθμούς στο Sprint.//ΓΚ



Περισσότερα

Click to comment

Trending